21. Zagreb film festival donosi filmove snimljene po istinitim događajima

Zagreb Film Festival održat će se od 6. do 12. studenog.

FOTO: Otvorena televizija

Uskoro počinje 21. Zagreb film festival, festival na kojem se zagrebačkoj publici predstavlja svjetska filmska scena, ali i filmovi koji se pojavljuju po prvi puta i tek će obilježiti nadolazeću filmsku sezonu. Ovo je jedan od najvažnijih filmskih događaja u regiji jer otkad postoji, privlači filmaše, filmske profesionalce i ljubitelje filma iz cijelog svijeta.

Festival obuhvaća raznolik izbor međunarodnih i regionalnih filmova, uključujući igrane filmove, dokumentarce i kratke filmove. Prikazuju se filmovi različitih žanrova i stilova, omogućujući publici da uživa u bogatstvu filmske umjetnosti.

– Ove godine donosimo 115 filmova. Najveća promjena ove godine je lokacija. Zbog renovacije gradskih kina, naše glavno kino bit će u Branimir centru. Ostale lokacije su Kino Kinoteka, MSU, DOKUKINO Kic, Kino SC kino. Zagreb Film Festival uvijek je okrenut svojem natjecateljskom programu, prvim i drugim filmovima autora tako da tu donosimo sjajne filmove. Naravno, imat ćemo i onaj zabavni dio gdje ćemo se družiti jer ovo je festival slavlja – rekao je Boris T. Matić, direktor Zagreb film festivala te dodao kako je jako teško izdvojiti neki film.

FOTO: Otvorena televizija

– Ima puno filmova koji su osvajali razne nagrade po međunarodnim festivalima. Sve su zagrebačke premijere, 90 posto čak. U glavnom programu imamo deset filmova od kojih ih se osam natječe.

Osim prikazivanja filmova, Zagreb Film Festival također organizira brojne radionice, panel diskusije, predavanja i druge događaje koji su povezani s filmskom industrijom. Ove aktivnosti pružaju priliku mladim filmašima da uče od iskusnih profesionalaca, razmjenjuju ideje i stvaraju kontakte unutar filmske industrije.

– Ono u čemu smo posebno jaki je ta edukacija. Dolaze nam mladi filmaši iz cijelog svijeta i imaju priliku učiti – istaknuo je Matić.

FOTO: Otvorena televizija

– Čast nam je što ćemo od 6. do 12. studenoga publici moći predstaviti naš cijelogodišnji rad gledanja filmova i praćenja filmske scene. Ono po čemu je Zagreb film festival poseban kao i svi festivalu u svijetu je taj da po prvi put predstavlja neke filmove koji će tek obilježiti nadolazeću filmsku sezonu. Neki od filmova koje ćemo tek vidjeti na festivalu, a koji će vjerujemo poharati sezonu nagrada su Ekskurzija bosanskohercegovačke redateljice Une Gunjak, Domaćinstvo za početnike makedonskog kandidata za Oscara, te Čuvari formule film koji ćemo prikazati na zatvaranju festivala. Novi je to film poznatog glumca Dragana Bjelogrlića utemeljen na istinitoj priči o nesreći koju mnogi nazivaju i jugoslavenskim Černobilom. Film prati tajnu skupinu znanstvenika, slijedom nepredviđenih okolnosti izloženu smrtonosnim dozama zračenja, koju vlast šalje na liječenje u Pariz – istaknula je Selma Mehadžić, producentica Zagreb film festivala.

FOTO: Otvorena televizija

Ove godine KinoKino postao je cjelogodišnji filmski program za djecu, a tijekom ZFF-a u Kinu Kinoteka i MSU-u bit će predstavljen izbor dugometražnih igranih filmova koji će se natjecati za nagradu dječjeg žirija. Popularni program Moj prvi odlazak u kino, osim za širu publiku, bit će predstavljen i djeci Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u sklopu projekta Film u bolnici, a u suradnji sa Sedmim kontinentom. Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS dijelom će biti prikazan u kinu, a dijelom online.

Festival također dodjeljuje nagrade najboljim filmovima i filmašima u različitim kategorijama, kao što su najbolji film, najbolji redatelj, najbolji scenarij, najbolja glumačka izvedba i mnoge druge. Ove nagrade često pomažu u promociji filmova i autora, čineći ih prepoznatljivim unutar filmske zajednice.

Slijedeći svoj slogan Recikliramo sve osim filmova, Zagreb Film Festival treću godinu zaredom uz niz aktivnosti nastavlja svoju ekološku misiju! Festivalski katalog od prošle je godine dostupan isključivo u digitalnom obliku, a ove godine oprostili su se i od tiskanih programskih knjižica. Program i raspored projekcija tako je od sada dostupan isključivo na službenoj festivalskoj stranici i mobilnoj aplikaciji Zagreb film festivala.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.