Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju zbog profesora i traže njegovu ostavku

2021. godine profesor Ozren Prohić suspendiran je zbog nedoličnog ponašanja prema studentima te je na Akademskom vijeću 29. 9. 2023., na odluku dekana, vraćen na posao i rad sa studentima.

Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju ispred glavne zgrade ADU na Trgu Republike Hrvatske 5.

Razlog prosvjeda jedan je od njihovih profesora Ozren Prohić, a neke od razloga opisali su u najavi prosvjeda.

– 2021. godine profesor Ozren Prohić suspendiran je zbog nedoličnog ponašanja prema studentima. Na Akademskom vijeću 29. 9. 2023., na odluku dekana on je vraćen na posao i rad sa studentima. O razlozima zašto je vraćen na radno mjesto te pod kojim uvjetima je vraćen nazad studenti nikad nisu bili obaviješteni.
Studentice i studenti na Akademiji dramske umjetnosti već godinama, ako ne i desetljećima, trpe vikanje, vrijeđanje, seksualno napastovanje, uznemiravanje, i neprimjerene ekscese od strane profesora. Uvjeravaju nas da se na to moramo naviknuti, da na to moramo tiho pristati, da je to normalno, da je to dio umjetničkog procesa. Uvjeravaju nas da su samo neki profesori tako malo posebni (čitaj: alkoholičari i nasilnici), tvrde da to profesori rade u dobroj namjeri, da bi mi morali očvrsnuti, da nije tako strašno. E, pa strašno je, i ovakva ponašanja nikako nisu primjerena za akademsko okruženje – poručili su studenti.