Zagreb dobio prvu ambulantu za gluhe i gluhoslijepe osobe

U zagrebačkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti predstavljen je prvi pulmološki odjel za gluhe i gluhoslijepe osobe koji će uvelike olakšat dijagnostiku i liječenje osobama s invaliditetom.

-Ovo je prva takva ambulanta u Zagrebu. Do sada su uvijek gluhi i gluhoslijepi bili ovisni o tome hoće li i kada će dobiti prevoditelja. Mi tek počinjemo s radom ambulante, do sada smo obavili tri pregleda, napravili tri dijagnostike, testove plućne funkcije, alergološke testove, laboratorijske pretrage, rutinske pretrage krvi i slično, rekla je prvostupnica sestrinstva u poliklinici za Specijalne bolnice za plućne bolesti, Adrijana Dankić.

Gluhe i gluhoslijepe osobe od sada se mogu same naručivati i dolaziti na preglede bez ovisnosti o prevoditelju.

-Ambulanta će raditi na principu da se gluhe i gluhoslijepe osobe koje imaju potrebu za pregledom ili bilo kakvom pulmološkom dijagnostikom jave na mail gluhi@pulmologija.hr te im mi organiziramo narudžbu, odnosno damo im termin, obavijestimo ih o svim potrebnim pretragama koje trebaju prije toga obaviti. Oni dolaze ovdje gdje ih mi dočekamo i sve pretrage, svu dijagnostiku obavljamo s njima. Više ne trebaju dovoditi prevoditelja iz saveza ili drugih organizacija.

Ambulanta za gluhe i gluhoslijepe tek je mali, ali bitan korak prema promjenama u zdravstvenom sustavu koji podiže razinu zdravstvene skrbi za osobe s posebnim potrebama.