Predstavljen jedinstveni dentalni obrazac za sve prvašiće

Pilot projekt Zubna putovnica koji provodi Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo jedinstveni je dentalni obrazac za sve polaznike osnovne škole.Trebala bi uključiti djecu u sustav pregleda i potaknuti ih na kontinuiranu skrb o dentalnom zdravlju.

-Upisi u školu su sada u tijeku, odnosno, sada kreću u Gradu Zagrebu. Djeca su inače morala na upis u osnovnu školu svojem školskom liječniku donijeti potvrdu izabaranog liječnika dentalne medicine, no od ove školske godine idemo s tim jedinstvenim obrascom s kojim osim same potvrde da je dijete bio kod stomatologa želimo postići i da se djetetu započne s terapijom i da se naruči na ponovni pregled, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Hrvatska djeca prednjače po broju karijesa u Europi. Podaci pokazuju kako djeca do upisa u prvi razred osnovne škole nemaju svog doktora dentalne medicine i neredovito brinu o oralnom zdravlju a tome su pridonijele i promijene u zdravstvenom sustavu.

-Ukinute su školske ambulante dječje dentalne medicine. To je djeci bilo puno jednostavnije jer su mogli imati preglede pod satom razredne nastave.To je doista potrebno vratiti. Kazala je doktorica dentalne medicine i predsjednica dentalne medicine u Ministarstvu zdravstva Anka Jurišić Kvesić.

Zubna putovnica provodi se u Gradu Zagrebu te Splitsko dalmatinskoj, Primorsko goranskoj, Vukovarsko srijemskoj i Sisačko moslavačkoj županiji a njome će bit obuhvaćeno 20 000 školaraca.