U Kranjčevićevoj ulici otvoreni podzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Građani će moći prikupljati i odvojeno razvrstavati te odlagati otpad za plastiku, metal, papir, tekstil i staklo

​Zagreb je dobio prve podzemne spremnike na javnoj površini za odvojeno prikupljanje otpada i to u nedavno rekonstruiranoj Kranjčevićevoj ulici. Zagrepčani će tako moći prikupljati i razvrstavati plastiku, metal, papir, tekstil i staklo.

– Treba vremena da građani usvoje tu kulturu, a mi im moramo osigurati dovoljno ekološke infrastrukture. Ovo je savršen način kako spremnike za otpad učiniti nevidljivim. Postavit ćemo ih gdje god to bude moguće i gdje nam prostorni uvjeti budu to dopuštali – rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

– Ovaj sustav za odvojeno prikupljanje otpada, osim svoje funkcionalne ima i, građanima prihvatljiviju, estetsku funkciju. U funkcionalne spadaju nemogućnost stvaranja nereda oko spremnika, nemogućnost zapaljenja i smanjenje emisije neugodnih mirisa. O estetici ne moram ni govoriti – kazala je Marina Lovrečki, voditeljica podružnice Čistoća.

Sljedeći spremnik ovog tipa dobit će naselje Podbrežje, a vrijednost mu je, kao i ovih u Kranjčevićevoj, oko 180 tisuća kuna.

– Ovakve pojedinačne akcije nastavit ćemo provoditi i dalje u sklopu rekonstrukcija gradskih prometnica – najavila je Lovrečki.

Cijena odvoza otpada, potvrdio je gradonačelnik, neće porasti.

– Neće porasti cijena otpada, građani mogu plaćati samo istu ili manju – najavio je Bandić.

A hoće li ostati ista, preostaje nam vidjeti.