Zagreb Classic 2024. i ovog ljeta stiže na Tomislavac!

Idealan razlog da u ljetnim večerima čujete nešto mnogo milozvučnije od zujanja komaraca.

FOTO: Zagrebancija.com

Početak ljeta proslavit ćemo uz zvukove klasične glazbe koje nam i ove godine donosi Zagreb Classic. Građani će moći uživati u simfonijama od 22. lipnja do 2. srpnja.

– Dakle, osim devet koncerata koje ove godine možemo pratiti na Tomislavovom trgu meni je jako drago da ćemo moći pratiti Bečki glazbeno filmski festival u dvije večeri. Imamo premijeru u Zagrebu. To je Bečki glazbeno filmski festival koji ove godine slavi 33 godine u Beču i prvi puta je u sklopu Classica s nama u Zagrebu – rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

FOTO: Zagrebancija.com

Idealan razlog da u ljetnim večerima čujete nešto mnogo milozvučnije od zujanja komaraca.

– To je festival na otvorenom prostoru, za građane grada Zagreba, ali i za turiste. Koncerti klasične glazbe inače se održavaju u zatvorenim prostorijama što limitira broj mjesta. Održavanje ovakvog događaja na otvorenom prostoru daje priliku ljudima koji inače ne idu na ovakve događaje da poslušaju klasičnu glazbu i dobro se zabave – kazao je Massimo Nebuloni, programski konzultant Zagreb Classica.

FOTO: Zagrebancija.com

Ovogodišnji simbol Zagreb Classica je ptica kos za razliku od prošlogodišnjeg goluba.

– Htjela bih samo napomenuti da u Zagrebu ima preko 100 različitih vrsta ptica, čak 57 vrsta pjevica. Kos koji pjeva od siječnja, njega se može čuti i noći, čini mi se prikladan simbol Zagreb Classica. Mi ga već koristimo kao simbol u suradnji sa stranim tržištima od kojih očekujemo da će doći na dane Zagreb Classica. To su zemlje koje su nam susjedi: Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija, a našom online i offline kampanjom smo prisutni u Velikoj Britaniji i u Francuskoj – dodala je Bienenfeld.

FOTO: Zagrebancija.com

Slavimo 10 godina klasičnih koncerata na Tomislavcu.

– Slavimo ove godine 10 godina klasičnih koncerata na Tomislavcu. Program ove godine smo zavrtili oko riječi “classic” pa će ove godine orkestar HRT-a izvoditi ulomke klasične glazbe koji su korišteni kao soundtrack u filmovima, jednim od njih i otvaramo koncert. Filmski stručnjaci kažu da je najbolja filmska glazba ona koja se ne čuje, međutim postoje oni uspješni trenuci sedme umjetnosti gdje se neodvojivo spoje zvuk i glazba, na primjer, Kubrickova odiseja, Barberov adagio ili polagane stavke iz Sedme simfonije Ludwiga van Beethowena bit će koncepirani ove godine na našim koncertima, ali koncipirani oko zajedničke teme filma – pojasnila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica glazbenog programa.

FOTO: Zagrebancija.com

– 25.6. je baletna večer, zahvaljujemo se ansamblu baleta HNK-a što će nam predstaviti isječke iz tri baleta. 26.6. imat ćemo “Zvijezdama u čast”, naše kazalište Komedija, jedino kazalište koje izvodi operette, predstavit će isječke iz naših i međunarodnih mjuzikala. Ukoliko zbog loših vremenskih uvjeta, kao što je to bio slučaj prošle godine, Komedija će svoj program izvesti 27.6. Ono što sam uvodno rekla, Bečko glazbeni filmski festival će održati svoje programe 27. i 29.6. – dodala je direktorica TZZG.

Za kraj se s nekoliko riječi obratio i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

FOTO: Zagrebancija.com

– Pozivam i ove godine da građani Zagreba ponesu svoj dekice, dođu u dobrom društvu i uživaju u ovom bogatom programu 11 dana. Ove godine mi se posebno sviđa ta raznolikost glazbenih sadržaja, tu mi je drago da smo imali, ajmo to tako nazvati, jedan mali Zagreb Classic u Novom Jelkovcu prošli petak – poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA