U Ivanjoj Reci otvoren dječji vrtić

Kreće s radom početkom pedagoške godine u rujnu.

FOTO: Zagrebancija.com

U Ivanjoj Reci otvoren je dječji vrtić. Peti je to vrtić po redu otvoren u mandatu gradonačelnika Tommislava Tomaševića.

– Vrtić Zrno trenutno djeluje na dvije lokacije s centralnim objektom u Kozari Boku i područnim objektom u Petruševcu. U centralnom objektu imamo devet vrtićkih skupina i četiri jasličke, a u područnom četiri vrtićke skupine. Isto tak u vrtiću realiziramo program predškolske u tri odgojne skupine. S postojećim kapacitetima vrtić Zrno tijekom protekle godine u vrtić je mogao smjestiti oko 400 djece, no godinama su potrebe za smještajnim kapacitetima u vrtić Zrno bile puno veće od naših stvarnih mogućnosti. Ove godine primili smo 274 zahtjeva za upis, a prema planu upisa djece u vrtić Zrno za pedagošku godinu 2024./2025. u ovaj objekt u Ivanja Reci s pet odgojnih skupina upisat ćemo 98 djece. Od toga 63 u vrtićke skupine i 34 u jasličke – rekla je Irena Slijepčević, ravnateljica DV Zrno.

Otvaranjem novih dječjih vrtića, otvaraju se nova radna mjesta pa će tako 15 djelatnika zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme.

– Ukupna bruto površina objekta iznosi 1732 m2. Vrijednost radova i opremanja ukupno je oko 4,4 milijuna eura. Vrtić je financiran u potpunosti iz gradskog proračuna jer smo htjeli što prije početi radove. Znate koliko su velike potrebe za znatnim povećanjem gradskih dječjih vrtića u Zagrebu. Nismo mogli čekati pozive i natječaje iz NPOO i EU sredstava jer smo morali hitno graditi vrtiće, tako da ćemo dio tih vrtića izgraditi u potpunosti s gradskim sredstvima, koji će biti sufinancirani iz NPOO. U prosjeku novac za sufinanciranje iz NPOO neće prolaziti više od 25 posto. 75 posto će i dalje biti financiranje iz gradskog proračuna. Da smo čekali te pozive, ne bi mogli izgraditi ovaj dječji vrtić, za ovu pedagošku godinu koja kreće, ali isto tako u Kašini, Odranskom Obrežu i u Žitnjaku, zato što su svi oni bili u nekoj fazi izgradnje i nisu bili nažalost prihvatljivi za sufinanciranje, jer su radovi već počeli prije nego je Ministarstvo objavilo natječaj – istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Dječji vrtić u Ivanjoj Reci kreće s radom početkom pedagoške godine u rujnu.