Zagreb će produžavati mjere za ugostitelje, odluka ide na Skupštinu

Ovisno o tipu objekta pad prometa je od 30 do 70 posto

Foto: Press materijal

Milan Bandić će na narednoj sjednici Gradske skupštine tražiti produženje mjera koje se odnose na zagrebačke ugostitelje prema kojima im je smanjena najamnina, smanjen komunalni doprinos za 30 posto i oslobođeni su plaćanja javnih površina.

– Osim ovih mjera, mi smo došli tražiti i da budemo oslobođeni poreza na potrošnju, tražili smo na terasama pultove za pripremu hrane i pića, na taj način bismo zadržali bar neka radna mjesta. Tražili smo i jednostavnije ostakljivanje terasa. Tražili smo i parkirna mjesta koja lokali imaju da to koriste kao drive in na licu mjesta- izjavio je nakon sastanka predsjednik Nacionalnog udruženja ugostitelja, Marin Medak.

Uvođenjem novi, stožih mjera, pad prometa je bio neizbježan.

-Ovisno o tipu objekta pad je od 30 do 70 posto. Cateringu će biti pad od 95 posto jer su odgođena sva događanja – dodaje Medak.

Gradski proračun stagnira, no kako sljedeće godine ne bismo doživjeli veliki pad, za grad je nužno zadržati radna mjesta.

-Mi imamo 13 tisuća obrta i 14 tisuća ugostitelja, zajedno zapošljavaju preko 50 tisuća ljudi, što je značajan broj. Smanjujemo za trideset posto komunalnu naknadu, probat ćemo maknuti i porez na potrošnju. Mjere će trajati o 31. prosinca s mogućnošću produljenja ovisno o situaciji – izjavila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Ugositelji su tražili i da oni budu suorganizatori Adventa, te da ne sudjeluju oni koji nisu ugostitelji. Time, tvrde, kućice neće u podnajam davati političari i slični koji nemaju veze s ugostiteljtvom. U Gradu ovu mogućnost razmatraju, a pitanje je i u kakvom obliku Advent možemo očekivati.