`Zagreb će na jedan dan zaista biti grad poezije´

Dramski umjetnik Goran Matović osnivač Teatra poezije

Autor: Maja Gujinović 1/25/2010 13:54

Kažu da se kultura mjeri po tome kako se tretira poezija. A kada bi Zagreb ocijenjivali po tome koliko se u njemu poezija čita i govori, ovaj grad bi ispao među manje kulturnim u Europi. Tako je razmišljao dramski umjetnik Goran Matović, kada je došao na ideju da osnuje Teatar poezije, prvo profesionalno kazalište koje poeziju postavlja kao središte dramskog intenziteta.

-.-Zagrebačke posvete-.-Josip Sever, veliki hrvatski pjesnik, na čiju se obljetnicu smrti organizira manifestacija 'Zagreb grad poezije'Grad koji ne vodi brigu o poeziji, ne vodi brigu ni o svojoj kulturi

– Grad koji afirmira poeziju vodi brigu o svojoj kulturi, a ovih se dana poezija u Zagreb malo govori i čita. Načinu života u Zagrebu poezija je oduzeta i on je po tome jedini grad u Europi koji nema svoj teatar poezije – objašnjava Matović.

Ideja pokretanja umjetničke organizacije koja bi grad izvukla iz ‘sumraka poezije’, ostvarit će se već ovaj četvrtak, 28. siječnja, kada će na jedan dan Zagreb živjeti poeziju u multimedijalnom projektu ‘Zagreb grad poezije’. Naime, na dan smrti kultnog hrvatskog pjesnika Josipa Severa, po cijelom će se gradu održavati poetski programi u kojima će sudjelovati glumci, pjesnici, glazbenici, likovni umjetnici, arhitekti, dizajneri, obožavatelji poezije, te svi oni koji pripadaju nekim drugim svjetovima.

Dan posvećen poeziji na obljetnicu smrti velikog pjesnika Josipa Severa

– Sever je po mom osjećanju najznačajniji hrvatski poslijeratni pjesnik, koji je formirao novu poetiku i bio novi glas među pjesnicima. Zbog toga nam je želja da se, počinjući od ove, svake godine nastavi s ovom manifestacijom – objašnjava Matović, koji je nedavno s suosnivačico Tanjom Lacko osnovao Teatar poezije, osmislio ‘Zagreb dan poezije’ te dva projekta koja se tek moraju ostvariti; scenski portret Josipa Severa te scenski portret Janka Polića Kamova, kojem se iduće godine obilježava sto godina od smrti.

-.-Goran Matović-.-Dramski umjetnik Goran Matović, osnivač Teatra poezije Već neko vrijeme Matović organizira i projekt ‘Zagrebačke posvete’ kojima se pokušavaju ‘oživjet’ zaboravljeni pisci kojima je Zagreb bio i ostao duhovna poveznica.

– Možda je u ovo vrijeme afirmacija ovakve umjetnost upravo odgovor na krizu. To je reducirani, manje raskošni teatar koji sažima sve vidove umjetnosti u kojem se sve bazira oko riječi – objašnjava Matović značenje Teatra poezije, čiji će prvi projekt u samo jednom danu imati zaista bogat program i mnoštvo sudionika.

U samo jedan dan bogat program i mnoštvo sudionika

Manifestacija započinje u 10 i 30 sati uključenjem učenika osnovnih i srednjih škola u poetski program koji će se emitirati uživo na TV Z1, nastavlja se u 12 sati programom posvećenom Josipu Severu u KIC-u gdje će se održati Jutro poezije, prikazati film ‘Nema povratka’ Adija Imamovića, te prikazati film Zijaha Sokolovića i Marina Kosa ‘Ovo sam ja, Marin’. U Knjižnici Bogdana Ogrizovića će se u 14 sati otvoriti izložba pjesničkih agitacija Vlade Marteka ‘Pjesnici’ a u 16 i 30 učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola ponovo će se uključiti u poetski program TV Z1.

U književnom klubu Booksa u 18 sati slijedi program Zagrebačke posvete posvećen Radovanu Ivšiću. Prigodno naslovljen ‘U nepovrat’, program će ugostiti Zvonimira Mrkonjića, Tomislava Bajsića i Gorana Matovića. Manifestacija završava svečanim otvaranjem Teatra poezije u knjižnici Bogdan Ogrizović u 20 sati uz poetski program u kome sudjeluju poznati glumci, pjesnici i štovatelji poezije: Tonko Lonza, Perica Martinović, Dragan Despot, Zvonimir Mrkonjić, Dijana Burazer, Vesna Tominac, Zijah Sokolović, Branko Čegec, Ervin Jahić, Tomica Bajsić, Miroslav Kirin, Vedran Mlikota i mnogi drugi.