Grad Zagreb uskoro će dobiti istinsku Aleju lipa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić započeo je novi projekt, s ciljem da Grad Zagreb postane poznat po najvećoj Aleji lipa

Idućeg proljeća, područje Jankomirskog mosta do Ivanje Reke, postat će Aleja lipa.

– U duljini od 21 kilometar, što obuhvaća Ljubljansku, Zagrebačku i Slavonsku aveniju, južno i sjeverno, s obje strane, znači na ukupno 42 kilometra posadit će se preko 4.000 lipa. Jedan dio lipa, oko 30 posto već postoji na toj trasi – istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sa sadnjom ostalih oko 2.500 lipa krenut će se krajem listopada, kad padnu prvi mrazevi.

– Imamo 90 posto u našem rasadniku, možda ćemo zadovoljiti sve zahtjeve. Imamo ih dosta u gradu, što je dobro radi zamjene. Ako dođe do bilo kakvog sušenja, dobro je znati da nam je lipa najzastupljenija. Neće biti posađena samo jedna vrsta lipe, već tri, odnosno srebrnolisna, velelisna i malolisna. Sve cvjetaju samo su male razlike u samom izgledu. To nije jednostavan posao niti lagan. To su biljke koje se kranskim hidrauličnim rukama skidaju i sade, stoga je potreba i posebna regulacija prometa – izjavio je Jure Leko, tehnički direktor Podružnice Zrinjevac.

Jedan od kriterija odabira bio je da se radi o biljkama koje dobro podnose urbanu sredinu.

– To su zagađenje, ekstremne temperature i sol. Takvu smo vrstu odabrali. Lipe, koje su sada vidljive dolaze iz našeg rasadnika. Da bi ih mogli sada, u vegetaciji saditi, one su u jesen izvađene, posađene u posude i sada smo ih s dosta rasterećenom krošnjom, jer se to tako sadi, da nema preveliki zahtjev prema korijenu, da ne dođe do sušenja zato je malo rjeđa. Kod sadnje se tako uvijek radi – objasnio je Leko.

Kako do ideje nije došlo preko noći, potvrdio je sam zagrebački gradonačelnik.

– Ideja, koju sam iznio direktorima Zrinjevca prije dvije godine, konačno je došla do početka realizacije. Kada se budemo vozili autom, otvorite prozor ili kroz klimu vam miris lipe miriše, nema ništa ljepše. Nadam se da će javnost ovu inicijativu podržati, isto kao i Zeleni i da će Grad Zagreb biti bogatiji za 4.000 lipa i možda čak i ući u u Guinnessovu knjigu rekorda jer 42 kilometra Aleje lipa, mislim da nigdje na svijetu ne postoji – dodao je Bandić.

Hoćemo li doista oboriti rekord, saznat ćemo kroz godinu dana.