Nema više otpada kod jezera Savica Šanci

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je područje oko jezera Savica Šanci, gdje je donedavno bilo odloženo oko 6.500 tona otpada

Situacija, u blizini jezera Savica Šanci danas je u potpunosti drugačija, nego što je bila, prije nešto više od mjesec dana, kad su se na području nalazile ogromne količine otpada.

– Preko 8.000 kubičnih metara svakakvog otpada nalazilo se na tom području, od glomaznog do miješanog komunalnog – izjavio je Goran Bradić, direktor Podružnice Čistoća.

Pošto Čistoća nije bila spremna tako zahtjevan i operativno težak zadatak obaviti u zadanom roku, pripomogli su djelatnici Podružnice Zagrebačke ceste.

– Bilo je angažirano, u prosjeku oko 18 kamiona, zatim bageri i utovarivači. To je sve skupa razvrstano te se u zadanom roku, od nereda koji je bio, napravio fini plato – dodao je Ante Todorić, direktor Podružnice Zagrebačke ceste.

– Radilo se po 12 sati dnevno, ali sav otpad je zbrinut prema pravilima. Oko 8.000 kubika te 6.500 tona smeća, zaista je bio pravi pothvat sanirati – rekla je Jasmina Zuber Majerić, direktorica Sektora operative Podružnice Čistoća.

Razne vrste otpada su se, tvrde iz Čistoće, razvrstale, na dobro poznatoj lokaciji.

– Na našem platou na Jakuševcu. Ostalo smo zbrinuli kod naših oporabitelja, kako to i inače rješavamo – istaknuo je Bradić.

U pomoć ribolovaca kojima je jezero drugi dom, na ovoj lokaciji divlji deponij sada je stvar prošlosti.

– Oni čuvaju ovo ovdje, ovaj rezervat, i oni će zajedno s Zrinjevcem napraviti rampu da se ovuda više ne može prolaziti jer tu ne moraju prolaziti niti vatrogasci niti itko od građana. Ovo je sada prazna zemlja, kuća nema i nema potrebe da bilo tko prolazi – istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako bi spriječili da se takva ekološka bomba ponovi i na drugim lokacijama u gradu, gradonačelnik je najavio kako će kroz narednih dva tjedna javnosti prezentirati sve divlje deponije u Gradu Zagrebu i planove njihove sanacije, te još jednom napomenuo:

– Nažalost, i ovo rade Zagrepčani, i ovo smo mi. Pod okriljem noći, utovari se i vozi se glavom bez obzira – zaključio je Bandić.