Zagreb Auto Show ipak otkazan zbog recesije

Manekenke su plijenile više pozornosti od samih automobila.

Autor:: Stjepan Marković 2/8/2010 14:34

Kako su nam potvrdili iz Zagrebačkog holdinaga i Zagrebačkog velesajma neće biti ništa od ovogodišnjeg Zagreb Auto Showa. Otvorenje sajma je bio planirano 18. ožujka, a trebao je trajati deset dana. Neslužbeno doznajemo sajam je imao problema s izlagačima. Naime, već neko vrijeme šušak se da bi sajma mogao biti otkazan jer predstavnici velikih auto kuća nisu pokazivali interes za izlaganje. Kako su nam rekli na Velesajmu kada “veliki” potvrde svoj dolazak onda i “manji” moraju doći. No ako se čini veliki izlagači su odustali od nastupa pa je cijeli sajam otkazan.

Još prošle godine izlagači su u razgovoru za portal Zagrebancija.com najavili mogući bojkot ovogodišnjeg sajma. Kao problem naveli su previsoku cijenu sajamskog prostora koja je trebala biti kao i prije dvije godine kada je bila 430 kuna po kvadratnom metru. Organizatori su tada visoku cijenu obrazložili riječima da će nadolazeći sajam, planiran za 2010, po svojoj raskošnosti postati četvrti po jačini u Europi.

– Već tada su bile visoke cijene, ali smo bili u puno boljoj financijskoj poziciji. U ovoj kriznoj 2009. smo ostvarili dvostruko slabije prodajne rezultate nego godinu ranije. No, Holding nema sluha za to već nam postavlja iste uvjete kao i prije – otvoreno je rekao jedan auto zastupnik luksuznih vozila te ispričao jedan slučaj od prije dvije godine. On je kazao da je prije dvije godine Euroline htio odustati od izlaganja na sajmu no tada je intervenrao Milan Bandić koji im je zaprijetio da će ostati bez poslova sa ZET-om ako odustanu od sajma.

U priopćenju koje je objavio Zagrebački velesajam stoji da su prošli tjedan imali popunjena tri paviljona. No prijavljeni izlagači su odustali nakon što su ključni izlagači objavili da neće doći. U priopćenju se dalje stoji: “Unatoč  dodatnoj cjenovnoj pogodnosti izlaganja koja je odobrena od strane Zagrebačkog velesajma, izlagači su naglašavali da trošak najma prostora koji plaćaju Zagrebačkom velesajmu čini samo 15-20% ukupnog troška sajamskog nastupa te da si to u ovoj situaciji ne mogu dozvoliti.” Predstavnici Velesajma najavili su da će se kao zamjena od 24 do 28. ožujka održati Auto Moto Market. 

Ovo ne mora biti posljednji sajma koji će biti otkazan budući da organizator ima problema s pronalaženjem izlagača i za neke druge sajmove.