Vrijedni kulturni prostor kojeg je Grad zaboravio

Dvorana Jedinstvo na Trnjanskom nasipu se u kratko vrijeme pokazala kao vrijedan i bitan kulturni prostor grada.

Autor: Maja Gujinović 12/8/2009 18:40

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada se ‘teškom mukom’ osnovao Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade koji za sada djeluje u uredima Ulici kneza Mislava i u prostoru bivše Tvornice Jedinstvo na Trnjanskom nasipu. -.-Dvorana Jedinstvo-.-Od osnivanja, prije godinu dana, dvorana Jedinstvo je postala jedan od bitnih kulturnih prostora grada.

Naime, na problem nedostatka prostora u gradu kulturnjaci ukazuju vodećim gradskim ljudima još od 2005. godine i prvog izdanja Operacije:Grad u tvornici Badel. Od tada traju pregovori Grada i desetak organizacija u sklopu Saveza za centar za nezavisnu kulturu i mlade koji rezultiraju osnivanjem zajedničke ustanove o kojoj bi se obje strane trebale jednako brinuti.

Od osnivanja prostori Centra zaista opravdali svoje postojanje. Od rujna je dvorana Jedinstvo udomila mnoštvo kulturnih programa. Festivali Platforma mladih koreografa, Zagrebi!, Perforacije, UrbanFestival, Device Art, Festival novog cirkusa, illectricity 09 samo su neka od događanja koji su ondje našli adekvatan prostor. -.-Festival novog cirkusa-.-Između ostalih programa, u dvorani Jedinstvo se zatvorio i ovogodišnji Festival novog cirkusa.

Prostor besplatan za stvaranje programa nezavisne kulture i mladih

Posebna vrijednost ove institucije je njen način funcioniranja. Naime, prostori Centra dostupni za sve nekomercijalne programe nezavisne kulture i mladih, a korištenje je besplatno, što je veliko rasterećenje u stvaranju nekog kulturnog sadržaja. Na konferenciji za novinare održanoj u rujnu korisnici prostora Bojana Colarić, Nikolina Pristaš i Zvonimir Dobrović tako su istakli kako je transparentnost pravila prema kojima radi Centar značajan pomak u usporedbi s drugim gradski insitucijama, gdje sve ovisi o dobroj volji ravnatelja.

Hoće li Jedinstvo ostati Ledena dvorana?

No Grad i dalje, iako je jednakopravan osnivač ustanove, ne ispunjava obaveze iz ugovora kao što su adaptacija prostora Jedinstva, što uključuje grijanje, ventilaciju i druge zahvate. Isto tako još je nerješeno pitanje zgrade bivše Uljare koja je također predviđena kao jedan od prostora Centra.

Iz svih tih razloga voditelji centra odlučili su preispitati budućnost centra simboličnom akcijom koja će se održati u srijedu, 9. prosinca, točno u podne u ovom prilikom nazvanom Ledenoj dvorani Jedinstvo. Obilazak lokacije uz stručno vodstvo Djeda Mraza, program koji će voditi Mario Kovač a sudjeluju organizacije nezavisne kulture i mladih, umjetnici, aktivisti, političari i administracija. Među ostalima, svoj dolazak su potvrdili: predstavnici gradske uprave – Davor Denkovski, savjetnik u Uredu Gradonačelnika i Helena Miladić, načelnica Odjela za mlade, zastupnici u gradskoj skupštini i predstavnici gradskih organizacija stranaka – Jurica Meić, Ivana Mlinar Horvat, Alen Ostoić.