Vozači, ne zaboravite na svjetla i po danu!

Svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine.

Foto: Zagrebancija.com

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2020. godine. Ranije je obveza vožnje danju s upaljenim svjetlima bila vezana za zimsko računanje vremena, no izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019.), datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenog do 31. ožujka.

Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.