Vozači dodaju gas tamo gdje znaju da nema policije

Autor: Jelena Jakšić 12/7/2012 13:30

Prometne nesreće na zagrebačkim cestama, nažalost, svakodnevno pune rubrike crnih kronika. Tragična smrt oca i sina na zagrebačkim Sveticama još je jedan dokaz koliko je važno pridržavati se prometnih pravila i propisa. Međutim, prema riječima stručnjaka za promet, vozači su u posljednje vrijeme nadmudrili i samu policiju.

-.-Nenad Dugi / CROPIX-.-– Tamo gdje nema policijskog nadzora ili nadzornih kamera, vozači ne kontroliraju brzinu svojih vozila. Isto tako, jako dobro se zna koja su to mjesta gdje nikada nema policije i to se mora promijeniti. U Zagrebu ne bi smjelo postojati mjesto gdje nema policijskog nadzora jer vozači znaju za takva mjesta i to iskorištavaju – kazao nam je Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti.

Na crne točke na zagrebačkim cestama, u posljednje vrijeme, često se upozorava, ali prema Marušićevim riječima, opasnost vreba iza svakog ugla.

– Ne mogu točno reći koje su to crne točke u Zagrebu jer je svaki dio zagrebačkih prometnica potencijalno mjesto za nesreću ukoliko se sudionici u prometu ne pridržavaju prometnih znakova – rekao je i dodao kako je postavljanje ležećih policajaca najbolja prevencija tragičnih nesreća poput one na Sveticama.

– Iako ih vozači ne vole, ležeće policajce mora se postaviti na što više mjesta, pogotovo na ona mjesta gdje je velika frekvencija ljudi – zaključio je Marušić.

Ležeći policajci, policijska kontrola te prometni znakovi sigurno pridonose većoj sigurnosti u prometu, ali s druge strane, opet se dolazi do zaključka kako nijedna mjera nije učinkovita kao savjest i odgovornost izravnih sudionika u prometu.