Voća: Kombinirajte bicikl i javni gradski prijevoz

Autor: Jelena Jakšić 10/22/2013 13:05

Snimi video jedan i osvoji bicikl jedan, slogan je pod kojim se održala nagradna igra koja je imala samo jedan cilj, promovirati korištenje bicikla kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednjim gradovima.

– Nadam se da će ova akcija biti jedan od dodatnih motiva za korištenja bicikla u gradu, iako se mora priznati da grad Zagreb u posljednje vrijeme poprilično brine o broju biciklističkih staza u Zagrebu – rekla je Petra Brandalek iz Regionalnog centra zaštite okoliša.

Tijekom ljeta na adresu organizatora pristiglo je mnoštvo video uradaka, a prva nagrada otišla je Čakovčanki, prema svemu sudeći, pravoj pobornici korištenja bicikla.

– Često se ljudi u Čakovcu voze bicikom. Ja ga koristim svaki dan, vozim se s dečkom, mamom, uživam u vožnji biciklom i trudim se voziti ga što više – rekla je Miroslava Novak, dobitnica nagrade.

O važnosti održivog načina prometovanja u gradovima i prednostima biciklizma, govorio je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.

– Grad Zagreb trebao bi biti grad prijatelj bicikla, kao što su to i neke druge europske metropole. Moramo početi kombinirati javni gradski prijevoz i bicikle – reka je Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.