Više od 250 mladih glazbenika iz Hrvatske, BiH i Srbije oduševilo publiku na koncertu u Lisinskom

Sudionici prvog regionalnog kampa Srebrenica Music Camp 2018. organiziranog ljetos u Srebrenici održali su u utorak navečer, u dupkom ispunjenoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koncert za zagrebačku publiku. Nastupom više od 250 djece i mladih iz Hrvatske, BiH i Srbije poslana je poruka pomirbe, a čije je značenje daleko veće od same glazbene izvedbe

Koncert je održan u okviru multietničkog glazbenog projekta pomirenja i kreiranja boljeg suživota, a na velikoj pozornici nastupili su – Simfonijski orkestar mladih SO DO – El Sistema Hrvatska, Kuća dobrih tonova dječji zbor iz Srebrenice, Dječji operni zbor Zagreb, MAP (Music Art Project) El Sistema Srbija, Dječji zbor Čarobna nota iz Niša, Hor OŠ Sveti Sava iz Niša i Dječji zbor CKIM-a.
U sklopu glazbene priče koja nosi poruku mira izvodile su se prepoznatljive skladbe iz svake od zemalja –tradicijska iz BiH: Sevdah Medley (arr. Adnan Dado Mušanović) Moj dilbere i Zvjezda tjera mjeseca, tradicijska iz Srbije: Ajde Jano te Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta –završno kolo. Koncertom je dirigirao maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički ravnatelj Bečkih dječaka, ujedno i osnivač austrijske El Sistema organizacije, programa društvenog razvoja djece i mladih kroz glazbu, u svijetu poznat po nazivu El Sistema.

Gostovanje mladih glazbenika nastavak je suradnje triju zemalja nakon kampa u Srebrenici koji je ondje organizirala Kuća dobrih tonova – multietnički glazbeni projekt koji okuplja djecu iz Srebrenice i okolnih naselja, s ciljem pomirenja i izgradnje suživota kroz iskustvo
učenja i doživljaja glazbe.

Koncert za koji se tražila karta više organizirao je Centar za kulturu i informacije Maksimir, a program realiziran u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2018., ostvaren je u suradnji sa SO DO– El Sistema Hrvatska.