Vikend derbi: Mladež SDP – Mladež HDZ 2:0

Autor: Sanjin Španović 3/29/2010 11:01

Sve par dana bilo je ostalo do nedjelje i parlamentarnih izbora. Poznanik iz srednjoškolskih dana, tada već istaknuti član zagrebačke mladeži SDP-a nazvao me na mobitel i ispričao:

– Naša mladež spremala je na Tomislavcu stvari sa štanda i željela krenuti doma. No, skužili su da je na štandu do, gdje je bila HDZ-ova mladež,  ostala jedna njihova cerada koju su već neki gledali da je strgaju. Dečki su je skinuli i sada je nose pred Trg Žrtava fašizma pristojno vratiti. Ako želiš, dođi to poslikati.

-.-Photo: Stjepan Marković-.-Naravno da sam odmah aktivirao fotoreportera i otišao sa njim ispred središnjice HDZ-a.

Klinci iz HDZ-ove mladeži nisu uopće bili oduševljeni kada su prvo vidjeli novinare, a potom i mlade SDP-ovce. Nazvali su to bahatom provokacijom, poručili da ju uopće nisu trebali skidati.

Jedan od njih, vidjelo se već tada, vođa mladih HDZ-ovaca pokušao nam je čak i zabraniti slikanje, čak nas je prozvao što stojimo na ulici ispred njihove stranke. Zaklinjao se tada u pobjedu Ive Sanadera, velikog političara. Čak je nudio i oklade.

Isti taj mladić, u subotu, dvije i pol godine poslije, predvodio je HDZ-ovu tjelovježbu, akciju koja se zaista mogla nazvati političkom provokacijom. (No, u Sanadera se on više ne zaklinje, ne brani ga kao tada. Ugledao se očito na starije doajene iz stranke op. a.)

Čestitke mladeži HDZ-a na ovoj akciji. Dosadni rat već uobičajenih političkih faca prekinuli su napokon nekom akcijom mladih. Tu “akciju mladih” već nekoliko mjeseci najavljuje nekoliko mladeži političkih stranaka na raznim presicama koje pohodimo. No, HDZ-ova je prva reagirala i pokazala javnosti neka nova lica.

No, tu pohvale njima mogu stati, i to iz nekoliko razloga.

Prvo, akcija im je provaljena večer prije kada je za nju netko dojavio Srđanu Subotiću, gradskom zastupniku SDP-a i šef gradskog foruma mladih SDP-a. Preko noći su se okupili mladi SDP-ovci, napravili plakate, osmislili izjave i odgovorili HDZ-ovcima.

-.-Photo: Stjepan Marković-.-Izjavom kako nije čudno da je država u krizi kada vladajući jutarnju tjelovježbu rade u 12 sati obranili su, nogometnim riječnikom, “domaći teren” i poveli 1:0. Odmah su najavili i odgovor za drugi dan.

Minus odgovora im je jedino što su svoj performans napravili na Trgu bana Jelačića, a ne pred središnjicom HDZ-a. To bi tada bio potpuni odgovor na pravom “gostujućem terenu”.

No, na Trgu su ipak privukli više građana kojima su podjelili broševe i ismijali njih. Jedino ih je Sevka zajebala večer prije sa svojim brošom, pa njihovi nisu bili “broš dana”.

Mladež HDZ pokazala je isto organiziranost dolaskom na Trg, kao i inovativnost dobrom idejom sa vatrogascima. Dokazali su da su organizirani, no, govor gdje izravno se spominje Zoran Milanović ispao je smješan. Čini mi se kao da u HDZ-u znaju zbijati šale samo na račun predsjednika HDZ-a, dok SDP-ovci to rade općenito, na račun cijele stranke i koalicije.

-.-Photo: Stjepan Marković-.-I dok je izgledalo kako će ovaj drugi sukob mladeži završiti remijem i podjelom bodova, HDZ-ovci su si sami zadali autogol za poraz na kraju.

Bježali su od policije!

Kako će javnost vjerovati nasljednicima Jadranke Kosor, Ivana Šukera i ostalih HDZ-ovaca koji žele sutra sjediti u njihovim foteljama, kada bježe na prvi spomen policije. Na Trgu sam to zadnji puta vidio od strane huligana koji su tukli neke druge uoči jednog derbija.

Ovim glupim potezom mladež HDZ-a podosta je izgubila na vjerodostojnosti.

Mladi SDP-ovac Dominik Etlinger pokazao je pak odgovornost za svoj postupak, uredno predavši osobnu. Pokazao je i domišljatost kada je policajcu rekao da je njih bilo tek petoro na Trgu, dok su se ostali sami priključili. Ovakve ideje mogao bi Etlinger predavati na ljetnoj školi SDP-a nekim starijim kolegama.

Sukus vikend obračuna mladih HDZ-a i SDP-a je pobjeda SDP-ovaca i to sa 2:0. Ali, sukus vikend obračuna je i proljetno buđenje mladeži dviju najjačih stranaka, izlazak novih, svježih političkih lica na političku scenu. Vjerujemo da će ovo probuditi i mladež HNS-a, HSLS-a i ostalih stranaka i da će nam oni sami pokazati što od politike u budućnosti možemo očekivati.