VIDEO: Neispričana priča Ivanić Grada

Autor:: Jasenka Herceg/Jabuka TV 6/2/2011 12:53

Neispričana priča Hrvatskog turizma u ovotjednoj tv emisiji ispričana je o Ivanić Gradu, emisija koja svakog tjedna donosi nove priče iz različitih dijelova Hrvatske uz voditeljicu i urednicu Jasenku Okroša Herceg.
Svojim prirodnim ljepotama i povijesnim spomenicima privlači veliki broj turista, koji ovdje uživaju u blagodatima domaće kuhinje i odlične vinske kapljice.-.--.-

Raj za lovce i ribolovce

Ljubitelji rekreacije zasigurno će doći na svoje jer mnogobrojne biciklističke staze po obroncima Moslavačke gore nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Na ovom području možete u šetnje mnogobrojnim šumama, ako vam se posreći srest ćete dabrove koji obitavaju na području Ivanić Grada. Lovci i ribolovci imaju velike mogućnosti jer na ovom području ima mnogo lovišta koji su izuzetno lijepi te ribnjaka i nekoliko rijeka koje protječu ovim izuzetnim krajem.

Na području Ivanić Grada tradicija proizvodnje vina duga je više od 100 godina. Tu nalazimo i klijeti iz tih vremena kojih, osim na ovom području, mnogo ima i na ostalim vinogorskim predjelima Moslavačke gore. Na ovom prostoru prisutno je na stotinjak obiteljskih vinara, posljednjih godina nekoliko vinara bavi se ozbiljnom, profesionalnom proizvodnjom od nekoliko vagona vina godišnje.
Veliki broj vinara udruženo je u udrugu Brenta i mnogi su postigli vrhunske rezultate na izložbama vina u Hrvatskoj. Turisti mogu posjetiti vinare ovog kraja i njihove klijeti, i u kušaonicama probati vina.
U Ivanić Gradu možete se provozati i kočijom obitelji Humljan koja je starije preko 60 godina i uređena je u tradicijskom stilu za ovaj kraj.

Mir prirode za one pod stresom

Park Hrvatskih branitelja u samom središtu grada i crkva Sv. Petra neće vas ostaviti ravnodušnima jer priroda i mir ovog grada zasigurno će Vas oduševiti. Obiteljsko gospodarstvo Kezele nalazi se na samom rubu brežuljkaste i pitome šume Marče, imanje je okruženo prekrasnim vinogradima, voćnjacima i livadama, a posebno je lijep pogled na obronke Moslavačke gore.-.--.-
Ivanić grad je posebno poznat po izvorima rijetkih nalazišta ljekovite nafte i slanih termo-mineralnih voda ostatak Panonskog mora. Ljekovita nafta je prava rijetkost, budući da je nalazište kod Ivanić Grada drugo takvo nalazište u svijetu, a jedino u Europi. U svakoj emisiji tako i u ovoj predstavljaju se tradicijska zanimanja, a ovog puta predstavljen je opančar koji izrađuje opanke za veliki broj kulturno umjetničkih društava na području cijele Hrvatske.

Ponos Hrvatske očuvanje kulturnog nasljeđa kroz mnogobrojne KUD-ove ovog tjedna ispričana je priča KUD-a iz Posavskih Bregi koji je osnovan još davne 1934. god. Kulturno-umjetničko društvo ”Ogranak seljačke sloge” koje njeguje izvorne posavske pjesme i plesove.
Djeluje u tamburaškoj, pjevačkoj i plesnoj sekciji te okuplja oko 40 aktivnih članova koji nastavljaju tradiciju čuvanja vrijednog hrvatskog kulturnog naslijeđa.
Svi koji posjete Ivanić Grad uživat će u mirnoj prirodi, bogatoj turističkoj ponudi, vrhunskoj vinskoj kapljici.
Sljedećeg tjedna pričat ćemo Vam priču grada Slunja budite s nama svake nedjelje od 17 i 15 minuta.

Cijelu reportažu pogledajte u videu: