I lopovi će biti na festivalu Cest is d’ Best

Autor:: Ana Zorić 6/2/2011 13:02

Popularni ulični festival Cest is d’ best već dugi niz godina donosi zabavu, veselje i smijeh na zagrebačke ulice. Ove godine 15. po redu festival održat će se od 8. do 12. lipnja i okupiti će izvođače diljem svijeta. Najstariji i najveći festival u Hrvatskoj, koji promovira te izgrađuje kulturni izražaj na ulici, započeo je davne 1997. godine, a njegovi autori su glazbenici, te i sami ulični umjetnici, Zlatko Petrović – Pajo i Miran Hadži Veljković – Hadži, poznati i kao dio uličnog benda Kraljevi ulica.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Popularni dvojac profesijom uličnog svirača bavi se duže od 20 godina, a nastupali su diljem svijeta – od francuskog metroa do Praga. Davne 1997. godine došli su na ideju da i hrvatska metropola dobije ulični festival, po uzoru na svjetske festivale.

– Prve godine festival je trajao jedan dan na Cvjetnom trgu i program je bio poprilično skroman – kazao nam je Zlatan Jaganjac, PR festivala i dodao da se nakon 1997. festival udomaćio početkom lipnja.

Prema riječima organizatora ove godine nude najbolji program do sada s raznim nadogradnjama. Posebna poslastica biti će Festival unutar festivala odnosno Dječji festival na Zrinjevcu koji nudi brojne likovne radionice, igraonice, zborove, priče i kostime, izvođači iz Afrike, te nastupi poznatih hrvatskih pjevača.

– Dječji Cest is d’ Best trajat će cijelog dana na Zrinjevcu na kojemu će uživati, kako djeca, tako i roditelji, bake i djedovi. Održat će se i tradicionalna utrka beba – kazao je Zlatan Jaganjac i dodao:

– Građani svakako trebaju pogledati izvođače iz Kenije kao i nastupe Marka Tolje, Roberta Marekovića te Ervina Bučića, ali i neizostavnih Splićana iz TBF-a.

Na trgu će biti balon na plin

Povodom otvaranja, u srijedu od 18 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića biti će postavljen balon na plin, te visoki trapez od sedam metara na kojemu će nastupiti izvođači. U subotu i nedjelju, 10. i 11. lipnja, održat će se ulična košarka, a u sklopu programa biti će utrka konobara, kreativna kuhinja za male konobare, trokolica, salsa, 3D crtanje umjetnika iz Slavonskog Broda i brojne druge točke. U periodu od 8. do 12. lipnja Zagreb će posjetiti izvođači iz Afrike, Australije, Argentine, Italije i Sjeverne Amerike, a prema dosadašnjim podacima koje organizatori imaju, festival svakodnevno pogleda više od 50 tisuća ljudi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Iako su mi svi izvođači podjednako dobri, Zlatan Jaganjac prisjetio se jednog koji mu se posebno urezao u sjećanje. Riječ je o klaunu i žongleru Portugalcu Pedru Tockasu.

– Pedro je uspio natjerati ljude da sudjeluju u njegom nastupu. Svi su se super zabavili i nasmijali. Kompletna je osoba i izvrstan psiholog, takvi izvođači dolaze na Cest is d’ best – rekao je Jaganjac.

Ovogodišnji festival održat će se na šest pozornica i traje jedan dan duže nego prethodnih godina. Omiljene destinacije Zagrepčana sljedećeg tjedna biti će Cvjetni trg, park Zrinjevac, ugao Gajeve i Bogovićeve, Strossmayerovo šetalište, Tkalčićeva ulica te Jelačić plac.

Ne propustite Cest is d’ Best jer je to mjesto na kojemu se besplatno možete zabaviti uz 30 koncerata i performerskih nastupa, likovnim instalacijama, utrkama i sportskim aktivnostima, plesnim večerima i odličnoj atmosferi. Iako će Zagrepčani na pet dana izbivati iz svojih domova i bitina festivalu, nije potrebno zatvarati plin i ulazna vrata jer će vjerovatnoi provalnici biti na festivalu koji u programu ima za svakoga ponešto.