Uvođenjem besplatne žičare za Zagrepčane broj putnika se više nego udvostručio

Od gotovo 70.000 njih koji su posjetili žičaru, 2/3 su Zagrepčanke i Zagrepčani.

FOTO: ZET

Početkom svibnja uvedena je besplatna vožnja Žičarom Sljeme. Prema posljednjim analizama, taj je potez gradske vlasti bio – pun pogodaka.

– U svibnju i lipnju 2023. godine bilo je 29.624 putnika, a ove godine u svibnju i lipnju bilo je 69.305. Više nego dvostruko povaćao se broj ljudi koji koriste sljemensku žičaru, a to znači da se toliko smanjio i broj automobila koji ide u Park prirodu Medvednicu. To je ono što smo htjeli postići – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Od gotovo 70.000 njih koji su posjetili žičaru, 2/3 su Zagrepčanke i Zagrepčani.

– Oko 47.000 njih su Zagrepčani. Drago mi je da su građani to prepoznali i da koriste Žičaru. Ionako su do sad Zagrepčani subvencionirali žičaru, htjeli, ne htjeli, zbog kredita koji su uzeti prije nas za taj, ja bih i dalje rekao – megalomanski projekt, jer kapaciteti žičare u odnosu na ono što je nama potrebno, definitivno su u raskoraku. Budući da su građani 90 posto subvencionirali žičaru, zato smo smatrali da je pravedno da onda i građani Zagreba koji plaćaju porez ovdje da imaju i besplatnu žičaru – poručio je Tomašević.

Karte za osobe koje imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba do daljnjeg su besplatne.