TOMAŠEVIĆ O JAKUŠEVCU:”Otkrili smo dokumente iz 2012. u kojima se upozoravalo na moguće odrone!”

Svi dokumenti su tvrdi Tomašević, javno objavljeni još u siječnju ove godine.

FOTO: OTV

Žustra je bila redovna konferencija za novinare gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Bolna tema, ona o Jakuševcu izazvala je pravu raspravu. Ovog je puta novinare zanimao nalaz Državnog inspektorata koji je navodno pokazao bespravnu gradnju i odlaganje biootpada na Jakuševcu.

– Deset godina se radi, od 2014. godine, projekt privremenog otplinjavanja za sve plohe koje nisu zatvorene. Po istoj građevinskoj dozvoli. Ništa se tu nije promijenilo od 2021. godine otkad sam ja postao gradonačelnik. Ono što je Državni inspektorat utvrdio je da projekt privremenog otplinjavanja treba ukloniti ili izmijeniti građevinsku dozvolu tako da se u nju doda taj projekt. Mi smo odlučili izmijeniti građevinsku dozvolu koja će biti izmijenjena ovaj mjesec – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Navodno je podignut i prekršajni nalog protiv direktora Čistoće Davora Vića.

– Prekršajni nalog ide po službenoj odgovornosti. Ponovit ću još jednom, deset godina ista praksa. Nije se tu ništa promijenilo u zadnje tri godine. Deset godina je to taj nered koji vlada na odlagalištu Jakuševec koji mi moramo rješavati – dodao je.

Odgovornost je Tomašević prebacio na prijašnju vlast.

– Ako je nešto deset godina ista praksa, ako je projekt privremenog otplinjavanja od 2014., a građevinska dozvola od 2000. godine, tko je za to odgovoran onda? A mi to sada sređujemo, jer to nije sredila ekipa koja je bila prije nas – poručio je te dodao kako su se pojavili neki dokumenti međunarodnih studija u kojima se upozoravalo na moguće odrone.

– Dokumenti koje smo objavili iz 2012. godine pokazuju da je stara ekipa znala, naručila studije jer su imali ogromno nakupljanje vode u zdencima za otplinjavanje koji nisu funkcionirali. Naručili su međunarodnu studiju koja im je potvrdila da je moguće da će im biti narušena statika odlagališta i da može doći do odrona. Šutjeli su o tome i nastavili s istim projektom – zaključio je.

Svi dokumenti su tvrdi Tomašević, javno objavljeni još u siječnju ove godine. Potvrdio je također i kako se biootpad trenutno ne odlaže na Jakuševcu već ide privatnim oporabiteljima izvan Zagreba.