Uvjeti za pratnju na porodu u bolnicama

“sve je podložno osobnoj procjeni i afinitetima osobe koja donosi odluke”.

Do početka pandemije koronavirusa, ženama koje trebaju roditi mogućnost imanja pratnje na porodu bila je, vjerojatno, nešto što se gotovo podrazumijevalo. U hrvatskim bolnicama, uz rodilju je mogao biti suprug ili druga osoba po njenom izboru koja bi joj olakšala trenutke straha, boli i neizvjesnosti.

Onda se u našim životima, neočekivan i nezvan, pojavio koronavirus i s njim su u vjetar otišle mnoge stvari koje smo dotad uzimali zdravo za gotovo. Od ograničavanja kretanja preko obveznog nošenja maski do zabrane posjeta bolnicama. Izuzetak (ni)je bila ni mogućnost pratnje na porodu. Mnoge žene koje su djecu rađale tijekom pandemije ostale su u trenucima, koji se sigurno ubrajaju među najvažnije u životu, bez podrške bliskih osoba i prepuštene svojim strahovima. Ne kažemo ovdje da bolničko osoblje nije učinilo sve da im olakša i da učini sve što je u njihovoj moći da se porodilje osjećaju zaštićeno i sigurno. Ipak, i istraživanja pokazuju da je pratnja bliske osobe važna za trudnicu i buduću majku, ali i da ima povoljno djelovanje na ishod poroda.

Kako su u Hrvatskoj nedavno ublažene mjere donesene zbog pandemije koronavirusa, došlo je i do opuštanja pravila vezanih za bolnički sustav pa i onih vezanih za pratnju na porodu.

Problematična praksa u rodilištima

Komentar situacije koja zasigurno brine brojne trudnice, potražili smo u Udruzi Roda koja već više od 20 godina brine o pravima roditelja i djece i koja je u mnogočemu doprinijela razvoju svijesti o problemima ovih skupina.

Oni smatraju kako je problematična praksa koja se ustalila tijekom pandemije, da rodilišta sama i proizvoljno donose odluke o tome je li pratnja na porodu dopuštena ili ne i da o tome ne obavještavaju nikoga pa ni one koje je najnužnije obavijestiti – svoje pacijente.

Voditeljica programa Reproduktivna prava Daniela Drndić iz Udruge Roda za N1 je rekla kako ne postoje konkretni epidemiološki okviri zbog kojih bi se pravila vezana uz pratnju na porodu mijenjala nego je “sve podložno osobnoj procjeni i afinitetima osobe koja donosi odluke”.