Uspjeh je serija neuspjeha sa sretnim završetkom

- Nijedan uspjeh nije toliko snažno pokretačko gorivo kao neuspjeh jer nas upravo neuspjeh potiče na potrebne promjene i iskorake - naglasio je Gordan Kožulj

Press materijal

S ciljem ohrabrivanja mladih, poduzetnika početnika, profesionalaca, ali i podizanja ukupne svijesti društva o neuspjehu kao ključnom koraku na putu do uspjeha, organizacija Junior Chamber International Zagreb (JCI Zagreb) održala je u Europskom dom u Zagrebu konferenciju na temu ‘Neuspjeh kao dio uspjeha’. Svoja iskustva o neuspjehu prisutnim su sudionicima pokušali približiti danas uspješni profesionalci i poduzetnici, Gordan Kožulj, konzultant i menadžer iz kompanije Deloitte Hrvatska, Daniel Ackermann, suosnivač digitalne full-service agencije Degordian, Luka Abrus, suosnivač agencije Five za mobilni dizajn i razvoj, Ivana Šoljan, suosnivačica i voditeljica coworking spacea HUB 385 te Tanja Džido, poduzetnica i osnivačica portala Shhhefica.

Press materijal
Press materijal

– Većini poduzetnika na Zapadu neuspjeh je dobro poznat koncept dok se u Hrvatskoj, kao i u jugoistočnom dijelu Europe, zbog velikog kriticizma i negativnih komentara, neuspjeh doživljava kao diskvalificirajući faktor, ali i tabu tema o kojoj se nerado govori u našem društvu. Upravo iz tih razloga željeli smo demistificirati neuspjeh te kroz ovu konferenciju pokazati kako smo se na profesionalnom planu s neuspjehom susreli svi te da nas pretrpljeni neuspjeh ne čini neuspješnima. Naprotiv, neuspjeh je vrlo često važan korak na putu do uspjeha – istaknula je predsjednica organizacije JCI Zagreb, Tanja Ninić.

Panelisti su se složili kako je potrebno sustavno raditi na promjeni percepcije o neuspjehu, osobito kod mladih kojima je potrebno na vrijeme usaditi ispravne vrijednosti i naučiti ih kako zauzeti zdrav stav prema neuspjehu što će im omogućiti da na neuspjeh gledaju sasvim drugim očima i da pritom ne okrivljavaju druge ljude, okolnosti ili sebe za pretrpljene pokušaje i promašaje.

Press materijal
Press materijal

– Mi kao društvo ne cijenimo dovoljno ni uspjeh ni neuspjeh i to je ono što usađujemo djeci od malih nogu – istaknula je Šoljan.

Daniel Ackermann i Luka Abrus složili su se kako je u Hrvatskoj relativno lako biti uspješan kada stvari idu dobro te da je strah od loših poslovnih poteza i pogrešaka posve prirodan. Smatraju kako je svaka uspješna osoba kroz vlastiti profesionalni rast i razvoj doživjela mnoštvo neuspjeha u životu, ali da su upravo neuspjesi ono što nas je oblikovalo i učinilo nas onakvima kakvi danas jesmo, što znači da su i uvelike zaslužni za naše uspjehe uz zaključak kako od neuspjeha ne treba bježati, već ih treba analizirati ali i o njima otvoreno govoriti.

Press materijal
Press materijal

Junior Chamber International (JCI Zagreb) neprofitna je organizacija mladih profesionalaca koji doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Platforma je koja daje mogućnost mladim osobama da razviju liderske sposobnosti, osjećaj socijalne odgovornosti i zajedništvo neophodno za pozitivne promjene

Press materijal
Press materijal

– Ljudi često daju previše važnosti neuspjehu, smatrajući ga krajnjim rezultatom i neželjenim ishodom nečega oko čega su se jako trudili ali pritom zaboravljaju da je neuspjeh samo dio nečeg mnogo većeg, procesa učenja i osobnog rasta – zaključila je Džid.

Gordan Kožulj naglasio kako nijedan uspjeh nije toliko snažno pokretačko gorivo kao neuspjeh jer nas upravo neuspjeh potiče na potrebne promjene i iskorake.ml

Press materijal