TEMATSKA SJEDNICA: Gospodarsko- socijalno vijeće Grada Zagreba održalo tematsku sjednicu o Planu gospodarenja otpadom

Na sjednici je sudjelovala i Hrvatska udruga poslodavaca.

Krajem mjeseca na sjednici Gradske skupštine, ponovno, će se naći Nacrt plana gospodarenja otpadom. Uoči Skupštinske sjednice Plan gospodarenja otpadom kao glavna tema našao se i na 4. sjednici Gospodarsko- socijalnog vijeća, gdje je još jednom istaknuta važnost edukacije.

– Najveći izazovi su definitno edukacija i promjena svijesti. Da bi imali svijest i zbrinjavanje otpada na ekološki način prvo treba jako poraditi na educiranju građana, ali i svih onih koji su uključeni u taj proces- ističe Igor Škrgatić, predsjednik GSV Zagreb.

Na tematskoj sjednici sudjelovala je i Hrvatska udruga poslodavaca, koja također može dati svoj obol u pravilnom zbrinjavanju otpada, ali i podizanju svijesti.

– Poslodavce smo pozvali jer smo ovaj Plan gospodarenja otpadom donijeli prema nacionalnom Planu i zakonu o gospodarenju otpadom, također prepoznate su posebne vrste otpada, naročito one koje stvaraju poslodavci, kao primjerice hotelijeri, ugostitelji, bolnice, shopping centri i građevinske tvrtke. Oni nam kroz provođenje raznih informativnih i edukativnih kampanja mogu pomoći u rješavanju ovog problema- objašnjava Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te dopredsjednica GSV-a.

Otpad je glavna tema i na društvenim mrežama gdje se sve učestalije mogu vidjeti fotografije prenatrpanih kontejnera koji se, tvrde ogorčeni građani, ne prazne dovoljno redovito.

– Građani su uvijek u pravu i građani se imaju pravo žaliti. Ja pozivam sve građane da nazovu pozivni centar Zagrebačkog holdinga te prijaviti eventualne nepravilnosti, odnosno pune spremnike. To mogu učiniti i aplikacijom Moj Zagreb i uistinu ćemo promptno reagirati- izjavila je Majić.

Nadamo se kako će edukacijom građana, ali i svih koji sudjeluju u procesu zbrinjavanja otpada, napokon doći kraj prizorima koji nikako ne dolikuju jednoj europskoj metropoli.