Uskoro počinje Animafest s više od 300 pomno probranih filmova

Sjajnu festivalsku selekciju ove godine moći ćete pogledati u Kinu Kinoteci, MSU, Kinu SC i MM Centru.

FOTO: Zagrebancija.com

Animafest se vraća u Zagreb! Po mišljenju mnogih, ovaj festival najzabavniji je događaj godine. Animafest, koji slavi umjetnost animiranog filma, privući će ljubitelje animacije iz cijelog svijeta svojim bogatim programom. Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju animacije raznih dužina i sadržaja namijenjenih različitim generacijskim skupinama biti će dodjeljene i nagrade.

FOTO: Zagrebancija.com

– Na ovogodišnjem izdanju nas očekuje, kao i svake godine jedan izbor najbolje od najboljeg kroz proteklu godinu u svjetskoj animaciji jer Animafest je jedan od 3-4 najvažnija svjetska festivala na tom polju. Kao što je Seattle za grunge, a Bristol za trip hop, Zagreb bi mogao biti grad animacije. Ako je neko područje naše kulture ostavilo trag u svijetu to je animacija, Zagrebačka škola crtanog filma je počela, a Animafest nastavio tradiciju – rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta.

Ove godine Animafest će ugostiti sedam svjetskih premijera što je vrlo dobar pokazatelj značaja ovog velikog festivala.

FOTO: Zagrebancija.com

– Iz selekcije je meni osobno teško istaknuti jedan film jer sve koje smo birali od preko 1900 prijava u svim kategorijama, tu treba izabrati. Npr, u kratkom natjecanju, uglavnom, je bilo preko 900 prijavljenih filmova, a izabrali smo 35. To je oko 4% što pokazuje koliko je teška konkurencija – otkrio je Šuljić.

Od hrvatskih filmova u konkurencijama su “Leptir” Sunčane Brkulj, “Žarko, razmazit ćeš dite!” Veljka i Milivoja Popovića, “Tri tičice” Zarje Menart, “Koke” Petre Pavetić Kranjčev, “Prozori s južne strane” Eugena Bilankova i “Tajni vrt” Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma predstavlja 22 nova rada, ponajviše autorica.

FOTO: Zagrebancija.com

Ogranizacijski tim Animafesta već su veterani izazova, naime ove godine ih je zadesio problem manjka kvalitetnih prostora u Zagrebu za projekcije filmova. Dio prostora koji su prije koristili poput Kina Europe ili Kina Tuškanac – sada su zatvoreni.

– Festival koji ima tradiciju dužu od 50 godina nema izgovora. Bez obzira kakva je situacija mi stvarno uvijek iznova znamo da će nam doći stotine gostiju iz cijelog svijeta, da imamo taj zadatak prikazati najbolje od umjetničke animacije jer drugih mjesta gdje bi se one vidjele nažalost i nema – kazala je Matea Milić, producentica festivala te najavila da će se 31. svibnja na Ribnjaku prikazati Oscarom nagrađeni film Hayaa Miyazakija “Dječak i čaplja”, a  Animafest će omogućiti gledateljima da besplatno vide i mnoge druge filmove – kroz Natjecanje studentskog filma, Natjecanje filmova za djecu i mlade, Majstori animacije, posebni filmski programi (retrospektiva La Poudrière, AFN „That’s What She Said“ i selekcija ASIFA Student Award) te cijeli program Animafest u Vašem kvartu u gradskim centrima za kulturu. Dio Animafestova programa moći će se vidjeti i u Splitu i Rijeci.

FOTO: Zagrebancija.com

Jedna od misija Animafesta u njegovom početku 1972. je bilo mjesto susreta istoka i zapada, a sve na plećima velikih autora Zagrebačke škole animiranog filma. Danas su stvari ipak malo drugačije.

– Nama je nevjerojatna čast da iz godine u godinu imamo sve veći broj autora, animatora, a zadnjih godina organizirano prihvaćamo i grupe studenata i profesora različitih akademija i iz cijeloga svijeta dolaze ovamo – dodala je Milić.

Sjajnu festivalsku selekciju ove godine moći ćete pogledati u Kinu Kinoteci, MSU, Kinu SC i MM Centru. Redovne ulaznice za sve programe su četiri eura, a one za velika natjecanja kratkog i dugometražnog filma pet, dok je festivalska iskaznica za sve projekcije 40 eura.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA