Upozorenje o primamljivim online oglasima za kozmetičke i farmaceutske proizvode

Prihvaćanjem ponude i unosom podataka s kartice za plaćanje poštarine korisnici, a da nisu detaljno pročitali, pristaju i na uvjete prodaje

Hrvatska udruga banaka upozorava građane da ne nasjedaju na primamljive oglase za kozmetičke/farmaceutske proizvode te da budu oprezni prilikom kupnje na internetskim portalima na koje vode takvi oglasi.

U posljednje vrijeme na internetskim portalima i društvenim mrežama pojavljuju se oglasi za povoljnu ili besplatnu kupnju kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani. Na spomenutim oglasima, velikih, atraktivnih naslova, nudi se besplatno testiranje skupih aparata ili kupnja prvog proizvoda uz vrlo nisku cijenu, primjerice: Free-trial period for anti-wrinkle cream, Today only for…. U većini slučajeva prilikom kupnje robe s internetskih stranica, na koje vode ovi oglasi, uvjetuje se plaćanje poštarine isključivo karticom.

Prihvaćanjem ponude i unosom podataka s kartice (broj kartice, datum isteka kartice te troznamenkasti kontrolni broj: CVV/CVC2) za plaćanje poštarine korisnici, a da nisu detaljno pročitali, pristaju i na uvjete prodaje, prema kojima, primjerice, ako ne otkažu daljnje narudžbe u probnom razdoblju (na primjer 14 dana), automatski  pristaju na nova, buduća terećenja od 750 kuna i više.

U cilju zaštite od neželjenih troškova korisnicima se preporuča da:

– izbjegavaju i ne otvaraju poveznice dobivene putem oglasa na različitim portalima i društvenim mrežama,

– prije nego li unesu podatke s kartice i potvrde kupnju, svakako pročitaju uvjete kupnje, koji su često napisani sitnijim slovima, osobito uvjete povrata robe, mogućnosti reklamacije te otkaza daljnjih narudžbi,

– budu posebno oprezni kod besplatnih ponuda za koje se traže podatci o kartici,

– da se dobro informiraju o proizvodima i prodajnim mjestima, koja ih interesiraju te iskustvima drugih korisnika.