Izložbom „Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma“ otvoreni Dani romske kulture

Usprkos turbulentnoj povijesti, romski narod je tijekom tisućljetnih migracija uspio sačuvati svoj kulturni identitet

Press materijal

Otvorena je izložba „Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma“ jučer, 28. ožujka 2018. godine, u Arheološkom muzeju . Otvorenju su prisustvovali brojni bivši i sadašnji visoki dužnosnici, predstavnici institucija, akademici i ljubitelji vizualnih umjetnosti. Organizatori izložbe su Arheološki muzej u Zagrebu i Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ u suradnji s Gradom Zagrebom.

Izložba prati kronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Europu, a zatim u Bizant, – drugu migraciju Roma sredinom 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata, – genocid nacističkog režima nad Romima, – treću migraciju Roma u drugoj polovici 20. stoljeća, – prikaz romske zajednice u današnjem društvu.

Press materijal
Press materijal

Točno vrijeme početka migracija još je uvijek predmet razmatranja, ali većina povjesničara i znanstvenika suglasna je oko toga da su se migracije odvijale u nekoliko različitih faza, odnosno da se nije radilo o jednokratnom egzodusu. Budući da je povijest Roma isprepletena s indijskom poviješću za potpunu i točnu rekonstrukciju romskih migracija trebalo bi, prije svega, imati više podataka o povijesti Indije. Nedostaju i precizniji podaci iz zemalja u kojima su Romi obitavali. Nomadski način života Roma te negostoljubivost i nepovjerenje domicilnog stanovništva, kao i okrutnost državnih vlasti prema Romima, rezultiralo je gubitkom velikog dijela povijesnog i kulturnog nasljeđa.

Usprkos turbulentnoj povijesti, romski narod je tijekom tisućljetnih migracija uspio sačuvati svoj kulturni identitet. Uvijek se ističe kako su kulture različitih naroda utjecale na romsku, ali bitno je primijetiti da je i romska kultura ostavila upečatljiv trag na kulture naroda s kojima su dolazili u kontakt. Romi su bili vrsni zanatlije, primjerice kovači, korpari, starinari, koritari, potkivači i obučari, a svoje su zanatske vještine donijeli u Europu i u druge krajeve u koje su imigrirali. Talentirani romski glazbenici često su bili pozivani na dvorove europskih vladara, a povijesni izvori spominju i plesačke ansamble koje su uglavnom činile Romkinje.

Press materijal
Press materijal

Izložbu su otvorili gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, gđa Suzana Krčmar. Za glazbeni dio bio je zadužen Damir Kukuruzović Django Group kao svojevrsni homage glazbi Djanga Reinhardta i francuskog jazz violiniste Stephanea Grappellia.

U sklopu manifestacije Dani romske kulture u Arheološkom muzeju predviđen je i ciklus predavanja na temu romske povijesti i kulture, i to:
3. travnja – 12h
dr.sc. Ljatif Demir, prof., Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Romani Chib – utjecaj migracije na jezik Roma
4. travnja – 12 h
dr.sc. Tvrtko Jakovina, prof., Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Samudaripen – Stradavanje Roma tijekom 2. svjetskog rata
5. travnja – 19 h
prof. Daniel Rafaelić, Hrvatski audiovizualni centar: Pojavnost Roma u popularnoj kulturi

Press materijal

Izložba ostaje otvorena do 8. travnja kada se obilježava Svjetski dan Roma, a središnji događaj povodom Svjetskog dana Roma održat će se 6. travnja u Hrvatskom državnom arhivu s početkom u 10 sati.

Press materijal