Unatoč razlici u kvaliteti sva voda je zdrava

Autor: Ivana Šimac 10/10/2013 14:46

Kada pričamo o zdravlju, često se znamo poigravati pojmovima, kojima većina nas kao laici ne bi smjela tako olako baratati čisto iz razloga jer širimo lažne informacijske epidemije. Tako smo mi otišli provjeriti jedan narodni mit u Zavod za javno zdravstvo – da li je voda iz slavine štetnija po naše zdravlje samo zbog toga jer ju ne plaćamo desetak kuna kada ožednimo?

– Voda koja istječe iz slavina obično je pročišćena klorom, naravno u malim količinama koje ne štete zdravlju, ali dovoljnom da očiste vodu koju pijemo iz vodovoda. Što se tiče flaširane vode, u njoj se ne nalaze nikakvi dodaci, dakle ona je čista onakva kakvu je nalazimo u prirodi. Istina je ono kada piše ‘čista izvorska voda’, jer velik je to ‘biznis’, pa ne bi se s vodom netko šalio ili švercao, obzirom da se toliko koristi i da može doći do ozbiljnih posljedica ako ne ne obrade sve detaljne pretrage, i vode i ambalaže – objašnjava Željko Dadić, voditelj Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu pri Zavodu za javno zdravstvo.

Dok voda koju svakodnevno dobivamo kroz slavine mora biti pročišćena, ona u plastičnim ili staklenim bocama, prema tvrdnjama doktora Dadića, čista je prirodna voda u svom izvornom svojstvu.

Zadnja epidemija ili trovanje vodom na našim prostorima zabilježeno prije više od dva desetljeća.

– Zadnje epidemije trovanja uzrokovane vodom dogodile su se prije 25 godina, ako izuzmemo trovanja vodom izletnika, koji su u malom broju pili vodu u šumi ili na nekom izvoru koji ima mogućnost zagađivanja tvarima iz okoline – napominje Dadić.

Dakle zaključak je jasan, nema straha od vode iz slavina, ali ako imate koju kunu viška zašto ne piti sa prirodnih izvora, kada nam već izvori nisu pri ruci.