Tražimo objavu studije o koncesiji autocesta

Lučko

Autor: Gorana Banjeglav 10/10/2013 14:57

Nekoliko sindikata i udruga, među kojima su Nezavisni cestarski sindikat, GONG, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Pravo na grad uručili su Vladi zahtjev u kojem traže da se javnosti predstavi Studija o monetizaciji javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb Rijeka. Kako kažu, ovaj model rješavanja problema nije dobar, jer je to drugi oblik prodaje autocesta na 50 godina.

– Ako pogledamo koliku površinu zauzimaju autoceste, to su 33 kilometra kvadratna površine. Taj teritorij ne bi bio pod suverenitetom Republike Hrvatske, nego bi bio pod upravljanjem nekog drugog – istaknuo je Mijat Stanić, iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Sredstvo koje bi nam moglo pomoći da izađemo iz krize dajemo drugima u ruke, a sve je obavijeno velom tajne.

– Tu se radi o ogromnim iznosima, taj projekt ide na 50 godina i mnogi od nas će ga nadživjeti. Upravo zato se tu radi o velikom koruptivnom potencijalu – istaknuo je Dragan Zelić iz GONG-a.

Predstavnici udruga i sindikata ističu kako nije jasno ni hoće li se novac koji se dobije koncesijama uopće upotrijebiti za saniranje dugova.

– Koliko košta rješenje koje se nudi, koliko nas košta bez tog rješenja i što ćemo mi u konačnici morati platiti. Ako i dođe do unovčenja hoće li se potrošiti za dug ili u interesu novih izbora – naglasio je Damir Jakuš iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Ističu ipak kako Hrvatska nije jedinstven slučaj.

– Ovakve studije su često tajni dokumenti. Građani Berlina tražili su referendum kako bi doznali uvjete ugovora o koncesiji – ispričao je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Okupljene udruge krajem mjeseca počet će s prikupljanjem potpisa za referendum o davanju autocesta u koncesiju.