Umirovljenici, ne trčite u banke po mirovine

Hrvatska udruga banaka apelira da se zbog isplata mirovina ne stvaraju gužve u poslovnicama.

Foto: Zagrebancija.com

Prvoga u mjesecu veliki dio umirovljenika dobiva mirovine. Mnogi od njih vjerojatno su naumilo po svoje mirovine u poslovnice banaka ili pošte, no Hrvatska udruga banaka zbog cjelokupne situacije savjetuje sljedeće:

“Hrvatska udruga banaka savjetuje umirovljenike da na dan isplate mirovina u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata te da poslovnice banaka u cilju zaštite zdravlja posjećuju isključivo u slučaju neophodnosti.

Kako bi umirovljenici mogli izvršiti isplatu mirovine na bankomatima, neophodno je da posjeduju debitnu karticu tekućeg računa i osobni identifikacijski broj (PIN). Umirovljenike koji ne posjeduju debitnu karticu ili PIN  molimo da kontaktiraju svoju banku telefonskim putem, kako bi ih banka mogla informirati o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Svjesni činjenice da pojedini umirovljenici nisu u mogućnosti koristiti usluge digitalnog bankarstva, mreže bankomata i kartičnog plaćanja, apeliramo da u tom slučaju zatraže pomoć osoba koje imaju punomoć izvršiti transakcije umjesto njih.

HUB podsjeća kako su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, a bankomati su opskrbljeni dovoljnom količinom gotovog novca i dostupni su u svakom trenutku.

Poslovnice banaka u Hrvatskoj zbog donesenih preventivnih mjera zaštite od koronavirusa (COVID-19) rade prema novom prilagođenom radnom vremenu, a informacije o tome kao i druge novosti vezane uz poslovanje u vrijeme epidemije koronavirusom redovno se objavljuju i ažuriraju na mrežnim stranicama banaka.”

Dakle, savjet je, ukoliko ikako možete koristite kartice i bankomate, a ukoliko ipak ne možete do svoje mirovine na taj način, pokušajte ipak svi ne ići po njih danas.