Djeca koja idu u gradske vrtiće oslobođena plaćanja, privatni i vjerski vrtići se bune

Facebook stranicu Grada Zagreba roditelji su zasuli kritikama u kojima, između ostalog, poručuju da Grad ne bi trebao diskriminirati djecu.

Foto: Zagreb.hr

Roditelji djece koja pohađaju gradske vrtiće u Zagrebu do daljnjeg neće primati račune.

Naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je u proceduru uputio izmjenu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2020. godinu prema kojoj se roditelji/skrbnici korisnici dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od 1. travnja 2020. u cijelosti oslobađaju plaćanja participacije u cijeni vrtića.

Ta odluka bi vrijedila do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu Vlade RH.

No, sve je to razbjesnilo roditelje djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće jer se, kažu, na njih odluka ne odnosi zbog čega zaključuju da očito nisu sva djeca ista.

Facebook stranicu Grada Zagreba zasuli su kritikama u kojima, između ostalog, poručuju da Grad ne bi trebao diskriminirati djecu.

“Tražimo od Grada da nas roditelje djece iz PRIVATNIH vrtića oslobodi plaćanja dok djeca ne idu u vrtiće, ali da isto tako PRIVATNIM VRTIĆIMA isplati ukupan novac kao da djeca idu u vrtić, kako bi oni mogli pokriti troškove, platiti tete koje će nasu djecu ponovo dočekati u vrtićima kada sve ovo završi!!! Reagirajmo danas i pozivam Grad Zagreb i sve odgovorne da reagiraju, da ne diskriminiraju djecu koja pohađaju privatne vrtiće i da učine da svako dijete ima pravo nastaviti svoj normalan život nakon ove krize! Vi imate tu dužnost i tu odgovornost. Roditelji pokrenimo se, stanimo u zaštitu vlastite djece i vrtića koje volimo!!!”, piše jedna majka.

“Nadam se da to znači da će u narednim danima (ako ne i sutra) izaći obavijest da se pomaže i roditeljima djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće tako da se uplati puni iznos vrtićima kao da djeca idu u vrtiće kako bi isti mogli opstati dok traje ovo stanje”, upozorava druga.

Iz privatnog dječjeg vrtića Mali istraživač također su se brzo oglasili.

“Evo potvrde da sva djeca i građani našeg Grada nisu jednaka. Jedni su jednakiji od drugih. Kata i Faust u Zagrebu nisu jednaki”, kažu.

S druge strane, šibenski vijećnik Anton Dobra iz redova Bandićeve Stranke rada i solidarnosti uspio se izboriti da u tom gradu ova odluka bude jednaka za sve.

“Tako je bilo u Šibeniku isto. Ali ako sam ja kao gradski vijećnik i to iz oporbe mogao važan dokument, a to je program javnih potreba u predškolskom odgoju nadopuniti, tj. i izmijeniti onda se to može napraviti i u Zagrebu, a Šibenik bi trebao biti svijetla točka u ovoj priči za cijelu Hrvatsku. Kata i Faust su hrvatska dica”, poručio je.

Tomislav Stojak: “Grad prema svima u ovoj situaciji mora biti jednako pravedan”

“Kada smo u nedjelju, 22.3. u 06:24 ujutro izjurili iz svojih domova radi potresa, tada nije bilo uopće bitno kako se tko zove, kako izgleda ili čije dijete u kakav vrtić ide, već samo da su svi dobro! Ovakvom odlukom grad diskriminira dio svojih građana kojima ionako osigurava dio sredstava za boravak njihovog djeteta u privatnom ili vjerskom dječjem vrtiću”, slaže se gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS).

“U fokusu nam moraju biti isključivo djeca i njihovi roditelji, a kao čovjek i liberal po uvjerenju ne pravim razliku je li neki vrtić privatni ili državni/gradski. Grad prema svima u ovoj situaciji mora biti jednako pravedan, bio on osnivač vrtića ili ne! Ako gradski ured za obrazovanje ili gradonačelnik Bandić ne znaju kako riješiti ovo pitanje, mogu im preporučiti da pogledaju kako je to riješio recimo Grad Ivanec i gradonačelnik Milorad Batinić. On ne radi razliku između gradskog i privatnog vrtića, tamo su svi građani i njihova djeca jednaki!”

Matej Mišić: “Grad se mora posvetiti i problemu privatnih vrtića”

Gradski zastupnik Matej Mišić (SDP) upoznat je sa situacijom jer su ga roditelji već kontaktirali oko tog problema i obećao im je da će poslati upit gradonačelniku.

“Pozdravljam odluku grada da se ukine participacija u gradskim vrtićima, ali time je riješen samo dio problema. Grad Zagreb se sada mora posvetiti i problemu privatnih vrtića kako roditelji i djeca ne bi bili u neravnopravnom položaju. Privatni i vjerski vrtići sufinanciraju se iz gradskog proračuna godišnje u iznosu od oko 95 milijuna kuna, a roditelji djecu često upisuju u privatne vrtiće zbog nedostatka kapaciteta u gradskim vrtićima te zbog toga i u redovnim okolnostima plaćaju veću participaciju za predškolsko obrazovanje svoje djece. S obzirom na aktualnu zdravstvenu i ekonomsku situaciju u gradu i državi, očekujem da gradonačelnik u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića pronađe način da se s jedne strane roditelji djece u privatnim vrtićima oslobode participacije u razdoblju dok su djeca kod kuće, a s druge strane da privatni vrtići mogu isplatiti plaće odgajateljima i drugim zaposlenicima”, kazao je za naš portal.

Stigla i poruka podrške iz Šibenika

“Dragi roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima grada Zagreba, dragi važni Svi….oni u politici koji trebaju biti tu prvenstveno za svoje građane! Roditelji, Vaše dijete, dijete i njegov prijatelj u vrtiću Grada Zagreba, dijete i njegov prijatelj u vjerskom vrtiću, dijete i njegov prijatelj u privatnom vrtiću, je DIJETE! Zar to treba naglasiti, zar zbog ove ugroze neko dijete, i njegov vrijedni roditelj, treba osjetiti razliku, drukčiji tretman, od koga???? Gradskih otaca, zar oni zastupaju samo neku djecu… Dragi roditelji, dragi svi naši prijatelji iz Zagreba i ostalih gradova, vrijeme je da se u ovom vrlo teškom periodu koji je pred nama IZBORITE da se VAŠE dijete vrati u SVOJ VRTIĆ, SVOM PRIJATELJU, SVOJOJ ODGOJITELJICI! Za to se trebate jako potruditi, kucati na sva vrata, pisati svakom novinaru, pokrenuti i onog roditelja koji zbog svojih briga ne stigne razmišljati da ako UPRAVO SAD nešto ne napravi… Po završetku ugroze se NEĆE VRATITI SVOM NAJBOLJEM PRIJATELJU,SVOJOJ ODGOJITELJICI KOJA GA OD RUJNA SVAKO JUTRO TJEŠI I OBEĆA MU DA ĆE MAMA DOĆI PO NJEGA, to DIJETE ima u tu ODGOJITELJICU najviše povjerenja… Dragi roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima izborite se… Ovo je ujedno i VAŠA BORBA! Pozdravi iz Šibenika od vrlo iscrpljenih vrtićanaca! Sve je na Vama.”