Ulaže li Grad Zagreb dovoljno u zdravstvo?

Na dnevnom redu sjednice Odbora za zdravstvo našao se Prijedlog razvojne strategije Grada Zagreba, koji je i na ovom Odboru izazvao negodovanje članova. Osim toga, nije ih zadovoljio ni polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu

Na aktualnoj sjednici Odbora za zdravstvo, pojedini članovi istaknuli su kako je pitanje nužnosti bolje organizacije bolničkih kapaciteta unutar postojeće infrastrukture nedovoljno zastupljeno u prijedlogu razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine

– U ovom trenutku imamo tri bolnice koje su u vlasništvu Grada Zagreba, koje konstantno povećavaju kapacitete za palijativnu medicinu, ali o tim planovima u razvojnoj strategiji svakako treba razmisliti. Već imamo dvije psihijatrijske bolnice, koje su u vlasništvu Grada Zagreba, na 500 metara zračne linije. Te dvije bolnice rade apsolutno isti posao, stoga mislim da je to neracionalno. Svakako treba razmišljati o nastanku centra izvrsnosti za palijativnu medicinu te o dugoročnom planiranju kako bi sadašnja psihijatrijska bolnica Sveti Ivan bla namijenjena upravo za palijativnu skrb i psihijatriju starije životne dobi – obrazložio je Ivan Ćelić, član Odbora za zdravstvo.

Prijedlog nije izbjegao kritiku ni predsjednika Odbora, koji tvrdi kako u njemu ne iščitava nikakve konkretne planove za budućnost i razvoj Grada.

– Gdje je ovdje održivi razvoj i plan za gospodarenje otpadom? Gdje je ono što se događa danas i što će nositi Zagreb i Hrvatsku u sljedećem periodu? Ne postoji – istaknuo je Rajko Ostojić, predsjednik Odbora za zdravstvo.

Odlukom tri na prema dva prijedlog nije prošao. Članove nije zadovoljio ni polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada za tekuću godinu.

– Smatram da se kod planiranja proračuna trebalo se voditi mišljenjima je li pripremljena dokumentacija za izgradnju pojedinih objekata, a ja mogu sa sigurnošću tvrditi da ovih 12,5 milijuna kuna, koje je predviđeno za ambulantu Špansko, da od toga ništa neće biti realizirano jer kao što znate ambulanta je već ušla u plan kapitalnih ulaganja 2014. godine. Vidite da su prošle tri godine i da se ništa nije realiziralo – napomenuo je Darko Klasić, član Odbora za zdravstvo.

Istaknuto je kako je Grad Zagreb iz programa kapitalnih ulaganja u zdravstvo uspio realizirati 0,2 posto, što smatraju članovi Odbora, nije dovoljno.

– Dajte da se Zagreb pokrene i dajte da uredi rade svoj posao. Ako si već pročelnik znaš da odgovaraš za taj novac i za to jesi li ga dobro ili loše planirao te možeš li nešto izvesti ili ne. Zato ja ne mogu glasati za ovo – izjavio je Ostojić.

Većina članova Odbora složila se s njim, zato ni ovaj prijedlog nije prihvaćen.