Ugostitelji poručuju: “Tjeraju nas na džihad protiv gostiju!”

Covid redari samo su jedna od propisanih mjera, a oni će paziti na provođenje epidemioloških mjera i raditi posao koji su do sada morali raditi ugostitelji

ugostitelji

Nacionalni stožer donio je nove mjere, prema kojima se s maskom mora ulaziti u ugostiteljske objekte, ali i držati razmak prema kojemu za jednu osobu treba 4 kvadrata prostora. Ugostitelji su ogorčeni i kažu kako će ih  ove mjere uništiti.

– Ako su to mjere,u tom slučaju se ispunjavanje tih mjera može očekivati u trenutku kada se dogovori financijska kompenzacija, jer oni de jure ne zatvaraju ugostiteljske objekte, ali nas na ovaj način zatvaraju – izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Kako preživjeti, pitanje je koje si svi ugostitelji postavljaju.

-Utječe na ugostitelje tako da naš posao više ne postoji. On postoji na papiru i mi možemo lagati sami sebi i nadati se čudu i boljem sutra, no po ovim uvjetima se treba aktivirati članak 50. Ustava, članak 36., stavak 7., Zakona o civilnoj zaštiti, a oba  govore istu stvar da ako se ograniči poduzetnička sloboda u tom slučaju se mora iz javnih sredstava ta sloboda financijski kompenzirati – dodaje Jakominić.

Covid redari samo su jedna od propisanih mjera, a oni će paziti na provođenje epidemioloških mjera i raditi posao koji su do sada morali raditi ugostitelji.

– Ne znam što bih rekao na to, kako mi možemo raditi policijski posao, pa nismo mi za to obučeni, ulaziti u konflikte i pokrenuti “džihad” protiv ovo malo gostiju što nam dolazi na vrata, mislim da je nezahvalno tražiti. Traži se od nas da organiziramo neku svoju paravojsku koja nasilno napada svoj jedini izvor prihoda, ali način na koji funkcionira država se ne može prenjeti na realni sektor – ogorčen je Jakominić.

Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje 3 metra, razmak između gostiju najmanje metar i pol, zabranjeno je stajanje i stajaća mjesta, kao i plesanje i plesni podij. Covid redari bit će prisutni na svim mjestima gdje ima više od 50 ljudi. Maske su obavezne za radnike i goste, osim dok sjede za stolom, a za noćne klubove potrebne su rezervacije.

Radno vrijeme je ograničeno do ponoći.