Stojak traži smanjenje broja četvrti, mjesnih odbora i vijećnika

Uz poziv na raspravu upućen političkim strankama zastupljenima u Gradskoj skupštini i gradskoj upravi, Tomislav Stojak poziva sve zainteresirane građane da se uključe u raspravu o njegovom prijedlogu promjene mjesne samouprave

Tomislav Stojak, gradski zastupnik, Foto: Jabuka TV

Milijuni kuna iz gradske blagajne troše se na vijećnike u 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Iako je prije nekoliko godina izglasana reforma mjesne samouprave, obećavajući time da će ona imati veće ovlasti, još je uvijek veliki dio aktivnosti koje odobrava Grad, a i ono čime u vijećima raspolažu, unaprijed je određeno u što se mora utrošiti. U vremenu kada je gradski proračun u deficitu preko milijardu i tristo tisuća kuna- ponovno se postavlja pitanje treba li nam toliki “aparat” u gradu koji ne broji niti milijun stanovnika.

Iako o tome već godinama govori u Gradskoj skupštini, gradski je zastupnik Tomislav Stojak, pozvao i ostale gradske zastupnike da pristupe javnoj raspravi i donesu zajedno odluke koje bi reducirale mjesnu samoupravu.

-Nakon što sam prije desetak dana javno iznio konkretan prijedlog promjene mjesne samouprave, smanjenje broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, ali i radikalno smanjenje broja vijećnika koji se u njih biraju, odnosno 8 umjesto 17 gradskih četvrti, 82 umjesto 218 mjesnih odbora, 886 vijećnika umjesto dosadašnjih više od 1600, pozivam političke aktere u Gradskoj skupštini, te gradsku upravu Zagreba, da javno iznesu svoje stavove po ovom bitnom pitanju za bolji Zagreb u budućnosti – izjavio je Tomislav Stojak, te dodao:

– Kada bi na taj način smanjili broj gradskih četvrti, mjesnih odbora i broj vijećnika, uštedili bi od 19 do gotovo 30 milijuna kuna samo na naknadama za vijećnike, ovisno o visini koja bi se odredila za njihove aktivnosti, te bi dobili bolju, učinkovitiju i jeftiniju mjesnu samoupravu u našem gradu u odnosu na ovu koju godinama imamo.

Tako ušteđena sredstva mogli bi upotrijebiti za nova dječja igrališta, uređenje školskih igrališta, šetnice, nove klupe u kvartovskim parkovima, parkove za pse, asfaltiranje ulica, bolju rasvjetu, vodovodne i kanalizacijske cijevi, uređenje vrtića i škola, dok bi gradske četvrti i mjesne odbore spajanjem ojačali, dali im veće ovlasti i odgovornost u uređenju kvartova, te uključili građane u predlaganje i kontrolu onoga što se radi u njihovom kvartu.

Predlaže se funkcionalno spajanje gradskih četvrti na sljedeći način:

Centar – Donji grad, Gornji grad-Medveščak i Črnomerec;
Trnje-Peščenica – Trnje i Peščenica-Žitnjak;
Maksimir-Podsljeme – Maksimir i Podsljeme;
Novi Zagreb – Novi Zagreb zapad, Novi Zagreb istok i Brezovica;
Trešnjevka – Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug;
Dubrava – Gornja Dubrava i Donja Dubrava;
Stenjevec-Vrapče – Stenjevec i Podsused-Vrapče i Sesvete.

-S manjim brojem gradskih četvrti i mjesnih odbora dobili bi učinkovitiju i kvalitetniju mjesnu samoupravu, a smanjenjem ionako previsokih vijećničkih naknada ostalo bi nam dovoljno sredstava za kvalitetne kvartovske projekte – istaknuo je Tomislav Stojak, zastupnik u Gradskoj skupštini, te uputio poziv svim političkim opcijama u Skupštini da se javno očituju o ovom prijedlogu, te da se pokrene javna rasprava koja bi u konačnici pridonijela usvajanju kvalitetnijeg modela mjesne samouprave u Zagrebu.

-Bez obzira na različite političke opcije koje zastupamo, o ovom pitanju slično razmišljamo i smatramo da je nužno mijenjati mjesnu samoupravu u Zagrebu. To mi ulijeva povjerenje da možemo početi ozbiljno razgovarati o nužnim promjenama i da argumentiranim i konkretnim prijedlozima možemo doći do kvalitetnijeg, učinkovitijeg i jeftinijeg ustroja Zagreba – zaključio je na kraju gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Uz poziv na raspravu upućen političkim strankama zastupljenima u Gradskoj skupštini i gradskoj upravi, Tomislav Stojak poziva sve zainteresirane građane da se uključe u raspravu o njegovom prijedlogu promjene mjesne samouprave. Svi prijedlozi i konstruktivne kritike mogu se uputiti putem društvenih mreža, Facebook stranice i profila Tomislav Stojak, Facebook stranice Bolji Zagreb, te putem e-maila:
boljizagreb@gmail.com.

Također, neki su gradski zastupnici glasni i po pitanju broja gradskih zastupnika, smatrajući da umjesto dosadašnjih 51, u Skupštini treba sjediti tek njih 17.

Pitamo i vas:

Podržavate li smanjenje broja četvrti, mjesnih odbora i vijećnika?

Loading ... Loading ...