Ugositelji zajedničkim snagama podnose tužbu protiv Vlade

Odvjetnici očekuju sudsku pobjedu

Putničke agencije, ugostitelji, sezonski obrtnici i ostali poduzetnici koji su do jučer bili jedni od najuspješnijih, danas su stjerani uza zid. Uz potporu Udruge Glas poduzetnika, odlučili su podnijeti tužbu zbog diskriminacijskih odluka Stožera civilne zaštite i neadekvatnih Vladinih ekonomskih mjera.

“Nakon nešto više od godine dana pregovaranja i ponude različitih rješenja, mi poduzetnici, pogotovo oni iz ugroženih sektora stavljeni smo u prtljažnik. Nitko od nas više ne može stajati sa strane i pisati dopise, prijedloge i ići na beskonačne sastanke, a pisali smo ih na desetke. Za početak nismo uspjeli dobiti niti dugo željeni naziv -poduzetnici- već nas se zove samo poslodavci i zaposlenici.” izjavio je predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas.

Hrvatska je naime, trenutno jedina uz Albance, koja nije obeštetila svoje trenutno najugroženije djelatnosti.

“Austrija je obeštetila svoje poduzetnike sa oko 80% prometa, za 2020.godinu, zatim Njemačka sa 70%, a uz to je i smanjila PDV sa 19% na 0% do kraja 2020.godine, a do kraja 2022.godine taj isti PDV bit će smanjen na 7% za sve ugrožene djelatnosti. Dok Hrvatska ne samo da nije smanjivala PDV, već on za ugostiteljske objekte i dalje broji velikih 25%, već nije smanjivala niti nikakve parafiskalne namete. Lokalna zajednica je ukinula komunalne naknade, no to je sve zajedno premalo za bilo kakvu mogućnost opstanka. Mi to više ne možemo financirati!” Ističe poduzetnik Nikola Božić.

Pokušali su sve kako bi platili svoje radnike, kako bi sebi platili plin i vodu, pokušali su čak podići i nove kredite, no bezuspješno, jer blokade sjedaju jedna za drugom.

Božić napominje kako je upravo on morao za isplatu plaća svojih radnika, novce posuđivati od svojih prijatelja jer prihoda ali ni poticaja nije bilo.

Vladina diskriminacija davanjem potpora samo cijepljenim tvrtkama, prelazi svaku mjeru, smatraju poduzetnici.

“Tvrtka sa 100 zaposlenih ima 29 ne cijepljenih, ali ta ista tvrtka i dalje dobiva poticaj za svakog zaposlenika. Tvrtka sa 3 ne zaposlenih i sa 1 ne cijepljenim, će dobiti potporu samo za zaposlene. Sada se mi pitamo, koji je veći rizik i koja tvrtka je veća opasnost za društvo i širenje corona virusom od ove dvije koje sam naveo?!” Pita se poduzetnik Tomica Drvar.

Borba jedan na jedan više nije imala nikakvog smisla, stoga su zajedničkim snagama vlasnici najugroženijih sektora odlučili potražiti odvjetničku pomoć.

“Stožer civilne zaštite donio je 13 odluka, a na temelju čega? Mi kažemo: ničega! Jer za donošenje takvih odluka vi morate imati nešto, barem istraživanja koja će vam dati argumente za donošenje bilo kakve odluke. Ne može se nitko sastati navečer i ujutro donijeti novu odluku bez ikakvih konzultacija s osobama koje se te iste odluke tiču, jer na takvo vladanje nitko nema nikakvo pravo.” Naglašava odvjetnik Mato Matić koji je preuzeo slučaj i borbu između države i oštećenih poduzetnika i dodaje kako smatra da će njihovi klijenti ovu bitku itekako dobiti.

Odšteta počinjene štete, to je jedino što ovi poduzetnici žele od svoje države. Države koja im je trebala pomoći u ovom tmurnom scenariju, no umjesto toga, dočekala ih je s nožem u leđa i neplaćenim računima. 5 tvrtki, stoga je odlučilo uzeti stvar u svoje ruke i dobiti zasluženo.