U Zoološki vrt stigao sabljorogi oriks Max i očarao ženke

Sabljorogi oriks Max iz Njemačke očarao je ženke koje su ga dočekale u Zagrebu. Naime, prošli se mjesec iz Leipziga u Zagreb doselio Max, mužjak rođen prije gotovo tri godine. Nakon dolaska kratko je bio smješten u nastambi pokraj one u kojoj žive tri ženke oriksa od kojih su dvije na svijet došle u zagrebačkom Zoološkom vrtu, a radi se o starijim ženkama od šenaest, devetnaest i dvadeset godina.

„Mladi je mužjak prvo dva sata preko mreže šarmirao starije dame, a nakon što su se zoolozi i veterinari uvjerili da će se životinje lijepo slagati, otvoreni su prolazi između njihovih nastambi. Već idući dan životinje su zajedno jele i boravile u štali. Od tada su Max i maksimirske ljepotice nerazdvojni“, poručio je Tomislav Krizmanić, edukator u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad, a rogove imaju i mužjaci i ženke. Mogu preživjeti visoke temperature koje većina drugih sisavaca ne može podnijeti te su izvrsno prilagođeni životu u pustinjskim uvjetima te poput deva, mogu izdržati danima bez vode. Sabljorogi oriksi društvene su životinje te žive u stadima koje broje između dvije i četrdeset jedinki.

„Naši su sabljorogi oriksi uključeni u Europski uzgojni program (EEP). Nadamo se da ćemo time pridonijeti očuvanju ove životinjske vrste koja je svojedobno izumrla u prirodi. Naime, sabljorogi oriksi naseljavali su stepe, pustinje i polupustinje sjeverne Afrike, no izumrli su zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa. Zbog toga se sada uzgajaju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima. Tako uzgojeni oriksi reintroduciraju se u prirodu. Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala“, rekaoje ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok te naglasio da je zaštita ugroženih životinjskih vrsta jedna je od glavnih zadaća suvremenih zooloških vrtova.