U Zagrebu preminuo lutajući reporter Gerhard Ledić

Autor:: M. M. 1/24/2010 10:02

Gerhard Ledić, poznati novinar, sportski izvjestitelj, voditelj, putopisac, scenarist, novinski i televizijski urednik, legendarni ‘lutajući reporter’ preminuo je noćas nakon kraće bolesti u Zagrebu.

Ledić je rođen 1926. u Derventi, a od 1967. godine ulazi u svijet novinarstva.  Brojne su generacije odrastale uz njegove napise u gotovo svim hrvatskim dnevnicima i tjednicima, a ostat će upamćen ponajviše po prilozima u legendarnom VUS-u i ‘Večernjem listu’.

Naime, Ledić je radio kao stenograf, suradnik i reporter u Vjesniku, Narodnom sportu, Vjesniku u srijedu, Večernjem listu te surađivao na Zagrebačkoj televiziji kao voditelj, putopisac, urednik i redatelj brojnih emisija.

Bio je jedan od promicatelja i kolekcionara hrvatske naivne umjetnosti te je napisao šest knjiga. Dobitnik je godišnjih nagrada Društva novinara Hrvatske.

Supruzi Gerharda Ledića ministar kulture Božo Biškupić poslao je pismo sućuti.

– Odlaskom gospodina Gerharda Ledića izgubili smo zaslužnu i svestranu ličnost  koja je dala snažan doprinos napretku i afirmaciji hrvatskog novinarstva. I on i njegov lutajući reporter ostat će nam u trajnom sjećanju – stoji, između ostalog, u ministrovu brzojavu.