U Samoboru osnovan Klub laringektomiranih osoba

Autor:: Radiosamobor.hr 3/23/2010 8:44

U Samoboru je prošle subote osnovan Klub laringektomiranih osoba. Riječ je osobama koje su operacijom raka grla, izgubile svoj prirodan način govora. Za predsjednika kluba izabran je Božo Ištuk, inicijator osnivanja Udruge, koji je naglasio da je u klub trenutno upisano 14 osoba, a cilj je okupiti sve operirane osobe s poručja Samobora i Svete Nedelje. Njih je, prema raspoloživim informacijama, 20-ak na području Samobora i Svete Nedelje pa se u klubu nadaju da će se im se pridružiti i preostalih šest oboljelih.

Klub Laringektomiranih osoba Samobor deseti je takav klub u Hrvatskoj, a cilj je informirati operirane osobe o načinima ostvarenja njihovih prava i pomoći im da se uključe u normalan život. Postojanje takvih klubova od velike je važnosti za operirane osobe – naglasio je predsjednik Zagrebačke lige protiv raka, primarius Zvonimir Kralj. Osnovni cilj kluba je resocijalizacija i rehabilitacija nakon operacije te da oboljeli nastave normalno živjeti svoj život. Važan korak u tome je da ponovno nauče pričati što je osnovni psihički element i preduvjet za nastavak normalnog života.

Zbog prevencije i rane detekcije bolesti – želja je doktora Zvonimira Kralja da u Samoboru ponovno proradi Liga protiv raka Samobor. Otorinolaringolog Davorin Vagić naglašava da rehabilitacija pacijenata ima važnost kao i sama operacija, ali i da je ona u Hrvatskoj na vrlo visokom nivou te da se pacijenti vrlo brzo resocijaliziraju i rehabilitiraju. Istaknuo je kako su vrlo ponosni upravo na taj, postoperativni period kod svojih pacijenata.

Inače, doktor Davorin Vagić na rad u otorinolaringološku ordinaciju u Samobor dolazi iz Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, pa smo ga pitali ima li naznaka da će se ponovno otvoriti i kiruška ambulanta u Samoboru. Naime, Otorinolaringologija je ponovno počela s radom od 1. ožujka, svakim ponedjeljkom i četvrtkom, a što se kirurgije tiče, Vagić kaže kako smatra da će i to vrlo brzo biti riješeno te da će i ona ponovno započeti s radom.

Predsjednik Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba i potpredsjednik Europske koalicije laringektomiranih osoba, primarius Miloš Manestra rekao je da je u Hrvatskoj oko 700 osoba koje su operirale karcinom grla, a kvaliteta života takvih je osoba sve bolja. Zahvaljujući tehnologiji sve je više načina za nadomjestak tj. rekonstrukciju govora, a i pomagala su dostupnija nego u nekim drugim zemljama.

Da će se osnivanjem Kluba kvaliteta života laringektomiranih osoba s područja Samobora i Svete Nedelje pobiljšati potvrdili su i gosti iz zagrebačkog kluba te Karlovca i Pule koji su došli u srednju strukovnu školu samobor na osnivačku skupštinu kluba. Osnivanje kluba podržali su i doktor Ivica Cvetković iz samoborskog Doma zdravlja, profesorica logopedije Brigita Imriš te zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić koji je naglasio da će novoosnovanoj Udruzi pomoći finacijski, ali i na svim ostalim područjima.

Klub Laringektomiranih osoba Samobor sastanke će održavati zadnjeg četvrtka u mjesecu, u Samoborskoj oštariji, u Senjskoj ulici broj 3. Prvi sastanak je zakazan za 29. travnja, u 17 sati.