U rad puštena Plivina solarna elektrana u Savskom marofu

U rad je puštena Plivina solarna elektrana u Savskom Marofu. Radi se o trenutno najvećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj, koja će zadovoljiti oko 30 posto potreba za električnom enegijom Pivinih proizvodnih pogona na spomenutoj lokaciji.

– Ovo za nas ima veliko simboličko značenje, jer je ovo put prema održivim, obnovljivim izvorima energije u našoj kompaniji, ali ima i stvarno značenje jer ćemo mi štedjeti 20 posto energije, i sami ćemo na ovoj lokaciji proizvoditi trećinu energije. Ovo je sjajna vijest za sve nas, ali ovo je i doprinos energetskoj tranziciji, boljem korištenju obnovljivih izvora energije i za Hrvatsku i Europsku uniju. Ovo je mali korak, vjerujemo da će i ostale kompanije pratiti ili su već krenule u ovom smjeru, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave farmaceutske tvrtke.

Solarnim panelima moguće je proizvesti struje dovoljno za tri tisuće kućanstava…

– Elektrana za našu potrošnju energije znači jako puno jer ćemo mi s njom pokriti otprilike trećinu potrošnje električne energije, kroz godinu nejednako, ovisno o suncu i je li dan ili noć, ali na godišnjoj razini barem trećinu. S obzirom da cijena energije jako raste i postaje sve veći dio naših troškova, nadamo se barem 20 posto troškova električne energije pokriti ovom proizvodnjom. Tu nije kraj, nećemo tu stati, radimo i radit ćemo na idućim projektima kroz koje ćemo smanjiti energetsku ovisnost o dobavljačima i smanjiti ugljični otisak u svijetu, rekla je Romana Šantar, članica Uprave farmaceutske kompanije.

U planu već imaju i izgradnju nove elektrane, dodala je Šantar…

– Razmatramo, zemlja preko puta je također u Plivinom vlasništvu i to je nešto na čemu analiziramo idući projekt. Ne bismo ovako nešto jer moramo pohraniti energiju. Iduća elektrana koja će biti, bit će varijanta s pohranjivanjem energije, radit ćemo s partnerima koji su stručniji u tom području kako bi vidjeli koja je najbolja tehnologija koju bi implementirali.

Solarna elektrana morala je biti napravljena u suradnji s HEP-om, a izvođači radova kažu da je suradnja bila iznimno dobra…

– Možemo pohvaliti kolege iz HEP-a, koji su radili s nama danonoćno na finalnim koracima, puštanje elekrane u pogon. Imamo pozitivnih iskustava, ali ima projekata na kojima zapinje i na tome moramo raditi. Ponekad su procedure puštanja u pogon elektrane dugotrajne, ponekad nisu ni jasne u određenim područjima, potrebna je digitalizacija, potrebno je još kapaciteta, još resursa, kao društvo moramo raditi na tome da damo podršku HEP-u, da mogu i oni iskoračiti jače u energetskoj tranziciji, rekao je Vedran Belamarić, direktor tvrtke za solarnu energiju.

Zagrebačka županija potiče razvoj solarnih panela i održivi način poslovanja, rekao je župan Stjepan Kožić…

– Zagrebačka županija, ne samo da želi da ima što više investitora, i da su drugi investitori, nego i sama Zagrebačka županija potiče, posebno OPG-ove za proizvodnjom ovakvih elektrana. Imamo i određene potpore više godina. Sama županija ulaže, kroz energetske obnove, kako škola tako i zdravstvenih ustanova. Nedavno smo pustili solarnu elektranu na krovu našeg distributivnog centra, čime pokazujemo, ne samo da od drugih tražimo čistoću, odnosno kvalitetu koju želimo zadržati, nego i sami kroz svoje izvore, kroz svoje napore doprinosimo tome da i primjerom to pokazujemo.

Ovo je stota solarna elektrana puštena u pogon u Hrvatskoj, uskoro će ih biti pušteno još nekoliko, ali ni to nije dovoljno kako bi se u potpunosti ispunio potencijal koji Hrvatska ima.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.