U Prečkom otvoren park Emila Cosetta

Park Emila Cosetta

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 9/12/2016 12:28

Park u Prečkom dobio je ime po čuvenom hrvatskom skladatelju i dirigentu Emilu Cosetti koji je kroz 60 godina djelovanja odgojio tisuće glazbenika. Park se nalazi odmah između ulica Slavenskog i Tijardovićeve, a na ovaj način je poznatom skladatelju odano trajno sjećanje na njegov rad.

– Jedan prekrasan park nosit će ime jednog hrvatskog dirigenta i skladatelja Emila Cosetta. To je osoba koja je odgojila niz generacija mladih pjevača, niz generacija umjetnika. Moglo bi se slobodno reći da je on odgojio one ljude koji čak nisu znali note, a od njih je načinio vrhunske pjevače – naveo je Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.  

 Cilj ovog imenovanja je i senzibilizirati građane za područje kulture i klasične glazbe.

– To je od velikog značaja da bi se Zagrepčani senzibilizirali za svoje sugrađane, naročito iz područja kulture i glazbe, koji su djelovali dugi niz godina i desetljeća u Zagrebu i na taj način zadužili sve nas. Emil Cosetto je bio jedan od takvih ljudi. Bio je voditelj zbora Joža Vlahović koji se kasnije preimenovao po njemu – zbor Emil Cosetto. On ga je vodio 60 godina, a bio je i voditelj zbora Lira dugi niz desetljeća, a uz to sve i skladatelj – istaknuo je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Inicijativa imenovanja parka je pokrenuta prošle godine.

– U cijeloj priči ima mnogo entuzijasta i moram reći da su tisuće ljudi pjevali u zborovima koje je vodio Emil Cosetto. Tako da se njegovi bivši zboraši nalaze posvuda pa i u Skupštini Grada Zagreba i u nadležnim službama, što je isto jako pomoglo. Svi su jako sretni zbog ovoga – navodi Šaban.

Svečanost je otvorena izvedbama zborova Lira, Emil Cosetto i Joža Vlahović, te je tako Grad Zagreb na najljepši mogući način zahvalio ovom umjetnikom na njegovom doprinosu.