Stanovi za znanstvene novake po kamatnoj stopi 2%

Podbrežje

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 9/12/2016 12:28

– Prije tjedan dana smo pvp trebali započeti, ali dobro je da smo započeli sada nakon izbora. Ovdje će se raditi naredne 2 godine. Ako bude sve kako treba i ako Bog da zdravlja, ovdje ćemo za 2 godine imati naselje od 1800 stanova sa 7000 stanovnika . Naselje će imati sve potrebite sadržaje, vrtić, školu i sve što još bude potrebno – istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

A u planu je pomoći socijalno ugroženima i zaustaviti odljev mozgova. 

– Najosjetljivije je riješiti 200 stanova za najpotrebitije, a to je socijala, tj. Stanovi za socijalni najam. Drugo su stanovi za najam znanstvenim novacima zajedno sa Zagrebačkim sveučilištem i na koje sam posebno ponosan, jer je Sveučilište prihvatilo moj prijedlog – tvrdi Bandić.

Grad će zajedno sa Sveučilištem znanstvenim novacima izaći u susret prilikom kupovine stana.

– Uvjeti za mlade ljude koji će moći kupiti stanove ovdje, će biti po subvencioniramo modelu. To znači da će plaćati kamatu od 2% na kredit. Prije puno godina je postojao jedan takav sličan kredit, ali sada zahvaljujući Gradu Zagrebu imamo novu sjajnu mogućnost – tvrdi Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu. 

Gradnja će teći u dvije faze, a u prvoj se gradi 608 stanova .

– Kada govorimo u financijskom smislu, za prvu fazu osigurali smo 230 milijuna kuna, te će ukupna vrijednost cijele investicije biti negdje približno milijardu kuna – ističe Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Završetak prvih 608 stanova se očekuje do kraja 2017, a izgradnja cijelog naselja će trajati do 2019. godine.