U OŠ Gračani danas je na nastavu došlo samo jedno dijete

Škole su otvorile vrata za učenike od 1. do 4. razreda. Grad Zagreb u petak je objavio da je svoj dolazak najavio 1761 učenik što je 5,41 posto od ukupnog broja, ali u Osnovnoj školi Gračani jutros se pojavilo samo jedno dijete.

Foto: Zagrebancija.com

Škole su otvorile vrata za učenike od 1. do 4. razreda. Grad Zagreb u petak je objavio da je svoj dolazak najavio 1761 učenik što je 5,41 posto od ukupnog broja, ali u Osnovnoj školi Gračani jutros se pojavilo samo jedno dijete, piše N1.

“Spremni smo, dobili smo svu potrebnu opremu za zaštitu, a na prvom mjestu nam je zdravlje učenika”, rekao je ravnatelj OŠ Gračani Dalibor Dedić za N1.

Naglasio je da razumije zabrinutost roditelja koje, smatra, ne bi trebalo stigmatizirati jer se roditelji moraju vratiti na poslove i “naša društvena odgovornost je preuzeti djecu, skrbiti o njima i dati im obrazovanje”.

Foto: N1

Rekao je da u ovom procesu pripreme nije osjetio nikakav pritisak viših instanci.

“Naravno da ne, nisam pokušao odgovoriti roditelje da ne šalju djecu u školu. Bio sam dužan upozoriti roditelje primjerice da će dijete biti jedino u razredu i dogodilo se da su roditelji odustali. Bila je opcija da danas dođe troje, četvero djece, no jedno se pojavilo.”
Dijete koje je stiglo u školu u Gračane imat će jednako kvalitetno obrazovanje kao i ona koja su ostala doma, naglasio je.

Također, istaknuo je da je preporuka da osoba koja dovede dijete u školu, i dođe po njega. Naravno, djedovima i bakama se sad preporučuje da ne podižu djecu s obzirom na to da spadaju u rizičnu skupinu.

“Ovo je teška situacija, teška godina, pogotovo za prve i osme razrede, ali smo kvalitetno sve odradili i djeca će dobiti dosta kvalitetno obrazovanje s obzirom na okolnosti”, rekao je Dedić.

Napominje da nema informacije da će se otpuštati kadar, a o štrajku učitelja kaže: “Smatram da su učitelji u ovom trenutku dobro potegnuli, nije im lako. Cijeli dan su na raspolaganju djeci i roditeljima. Ako će se ići na smanjivanja, odgovornost trebamo snositi svi.”

Inače, prema analizi Sindikata hrvatskih učitelja, u školama u Gradu Zagrebu, od njih 31 693, pojavilo se 1084 učenika što je 3,42 posto. Na razini zemlje, od ukupno 156 627 učenika, u škole je došlo 2772 ili 1,77 posto. Do tih podataka došli su temeljem uzorka od 551 osnovne škole.