U Muzeju za suvremenu umjetnost otvorena izložba “Volimo umjetnost”

FOTO: Zagrebancija.com

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba “Volimo umjetnost“, izložba radova korisnika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. Svrha projekta bila je prilagodba umjetničko-edukativnih sadržaja muzejskog izložbenog programa osobama s intelektualnim oštećenjima. Projekt je u jesen 2021. godine završio, no program se pod istim nazivom u Muzeju suvremene umjetnosti nastavio održavati i dalje. Suradnja s korisnicima grupe Vjeverica intenzivirala se u akademskoj godini 2023./2024. kroz projekt Volimo umjetnost. Od jeseni 2023. do svibnja 2024. godine grupa Vjeverica posjetila je sedam različitih izložaba suvremene umjetnosti te sudjelovala na sedam likovnih radionica. Na posebno prilagođena interaktivna vodstva nadovezale su se kreativne likovne radionice na kojima su Vjeverice promišljale o viđenim umjetničkim djelima, te stvarale vlastite radove.

FOTO: Zagrebancija.com

Cilj ovog programa jest prilagodba umjetničko edukativnih sadržaja kroz muzeološko izložbeni program Muzeja suvremene umjetnosti, a poseban naglasak je na individualiziranom pristupu kroz koji se polaznici upoznaju s likovnošću kroz vlastiti likovni izričaj. Kroz ovaj program osobe s intelektualnim poteškoćama su po prvi puta kontinuirano uključene u jedan muzejski edukativni program prilagođen upravo njima.

– Volim umjetnost je projekt, koji je nastao u suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i skupinom Vjeverica, s njima surađujemo protekle četiri godine, 2020. smo krenuli, ovo je projekt koji je financiran u ovoj akademskoj godini, od strane Grada Zagreba, i u sklopu kojeg smo mi, s korisnicima Udruge posjetili nekoliko izložbi suvremene umjetnosti, a potom su se korisnici udruge reflektirali na pogledane radove i napravili svoje viđenje tih radova – rekla je Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica Muzeja suvreme umjetnosti.

FOTO: Zagrebancija.com

Otkrila je i što se može vidjeti na izložbi u dvorani Školica zagrebačkog MSU-a.

– Mogu se vidjeti radovi koji su nastali kao refleksija na izložbe koje smo posjetili, uglavnom u MSU, ali posjetili smo i Etnografski muzej, izložbu Tisje Kljaković, izložbu Martine Zelenike Mun u Tehničkom muzeju i izložbu Roberta Torea. Ono što je specifično, sada su po prvi puta u kontinuitetu, u jedan takav program, uključene osobe s intelektualnim oštećenjima, koji su na margini marginaliziranih skupina. Mi, s ovim programom, želimo napraviti da muzeji i muzejski sadržaji bude otvoren za svu publiku, a ne samo za odabranu – otkrila je Bilopavlović Bedenik.

Iz prve ruke nam je rekla kako je izgledalo stvaranje djela u praksi.

FOTO: Zagrebancija.com

– Oni su se jako lijepo naučili, upoznali su sve muzeje, počeli su se osjećati kao kod kuće, a to je cilj ovog projekta, približiti umjetnost onima kojima možda umjetnost nije uvijek bila dostupna – poručila je kustosica.

FOTO: Zagrebancija.com

Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba djeluje od 1958. godine, okupljajući osobe s intelektualnim oštećenjima, njihove roditelje, skrbnike i članove obitelji, stručnjake i građane koji žele dobrovoljno raditi u korist osoba s intelektualnim oštećenjima. Udruga broji 268 članova s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, od čega je 171 osoba s intelektualnim oštećenjima, a ostatak članstva čine roditelji, članovi obitelji, skrbnici, stručni djelatnici, volonteri i prijatelji tih osoba.

FOTO: Zagrebancija.com

Klub Vjeverica prvi je i najstariji oblik izvaninstitucionalne skrbi za te osobe u RH koji okuplja osobe s IO starije od 21 godinu, nakon završetka odgojno obrazovnog procesa, koje su isključivo na skrbi obitelji.

Izložbu možete posjetiti do 30. lipnja.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA