U Jelkovcu otkriven spomenik Rimski miljokaz

Na istočnom platou Knjižnice Jelkovec svečano je otkriven spomenik "Rimski miljokaz u Jelkovcu" u sklopu akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine“.

Rimski miljokazi imali su ulogu putokaza kojim se primarno označavala udaljenost do većeg grada, ali su jednako tako imali i ulogu glorificiranja vladajućeg cara. Jedan takav miljokaz otkriven je u Jelkovcu.

“Miljokaz je pronađen sasvim slučajno. Pronađen je 1934. godine, uz današnju ulicu Rimski put, odnosno autentičnu trasu nekadašnje rimske ceste od Siscije, preko Andautonije, do Ptuja”, izjavio je kustos Arheološkog muzeja Ozren Domiter.

Miljokaz iz Jelkovca dio je akcije “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine” koja traje već 30 godina.

“Ove godine se navršava 30 godina od početka akcije. Od početka do danas postavili smo ukupno 14 spomenika”, rekao je član akcije “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine” Nenad Jandrić.

Osim vrijednih arheoloških spomenika, članovi akcije zaslužni su za dva vrlo značajna nalaza.

“Ostaci zagrebačkog kita pronađeni su u kamenolomu pokraj Podsuseda, a replika od inoksa postavljena je 2001. Tu je još i mamut čija je kukasta kost pronađena pri kopanju temelja za novu scenu Kazališta Gavella”, dodao je Jandrić.

Naši nasljednici u akciji “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine” imat će posla za barem stotinjak godina, poručio je za kraj Jandrić.