U Hrvatskoj od melanoma češće obolijevaju muškarci

. Godine 2015. lokaliziranu je bolest imalo 51,8 % oboljelih, ali i dalje velik broj oboljelih od melanoma (23,4 %) ima metastaze u regionalnim limfnim čvorovima, a 6,5 % bolesnika ima udaljene metastaze

Ilustracija

Na Europskom trgu održat će se akcija u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta „Djeluj sada“ u nedjelju 27. svibnja, od 10 do 18 sati. Organiziraju ga Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

– Redoviti pregledi iznimno su važni kako bi se eventualne bolesti otkrile na vrijeme. Grad Zagreb sustavno radi na edukaciji svojih građana, pa tako ove godine 11. put zaredom organiziramo projekt ‘Djeluj sada’ s ciljem informiranja građana. Besplatni pregledi na Europskom trgu ove nedjelje pravi su primjer kako javnozdravstvene akcije imaju odličan učinak, naime svake se godine odazove više od tisuću građana na preglede, što je odličan uspjeh – naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Ilustracija
Ilustracija

Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju).

– U 2015. godini bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto. Broj novooboljelih žena (287) 2015. godine gotovo je jednak broju u 2014. godini (282), ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godine bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih – istaknula je dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ‘Zdravi pod suncem’, Sanja Poduje Primarijus.

Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javnopreventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. Godine 2015. lokaliziranu je bolest imalo 51,8 % oboljelih, ali i dalje velik broj oboljelih od melanoma (23,4 %) ima metastaze u regionalnim limfnim čvorovima, a 6,5 % bolesnika ima udaljene metastaze. Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi  se porast oboljelih  u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih  tumora kože, pa tako i melanoma.

Press materijal

– Podatci o broju oboljelih prema županijama ukazuju na činjenicu da broj oboljelih nije u korelaciji s brojem stanovnika. Očekivano se najveći broj oboljelih dijagnosticira u gradu Zagrebu, i to njih 171, ali su primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dijagnosticirana samo 24 oboljela na gotovo 400 000 stanovnika. Problem su i otoci na kojima nema stalno zaposlenog dermatologa, kao i u Ličko-senjskoj županiji, te su građani tog područja prisiljeni na preglede odlaziti u Rijeku, Zadar ili Zagreb. Ne samo zbog velike naseljenosti nego i zbog brojnih i kontinuiranih javnozdravstvenih akcija u Gradu Zagrebu logično je da imamo i najveći broj dijagnosticiranih tumora. Grad Zagreb svijetli je primjer velike brige za zdravlje građana koju omogućavaju i primarna i sekundarna prevencija kada su u pitanju zloćudni tumori kože. No, nama je cilj da na primjeru Grada Zagreba potaknemo svijest da se na prevenciji mora raditi u svim sredinama RH s ciljem što ranijeg otkrivanja melanoma – izjavila je predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH, akademkinja Mirna Šitum.

Sastavni je dio akcije na Europskom trgu i edukacija najmlađih članova društva pa su tako za 27. svibnja, nedjelju, organizatori na Europskom trgu pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca – odjenuti duge rukave i staviti šešir i sunčane naočale, nanijeti odgovarajući zaštitni faktor na kožu i izbjegavati boravak na jakom suncu.

Press materijal