U Gorici predstavljena kampanja `Cuga je tuga´

Autor:: Gorica.hr 5/21/2010 11:59

Grad Velika Gorica i Policijska uprava zagrebačka, uz potporu Vijeća za prevenciju kriminaliteta, pokrenuli su kampanju protiv konzumiranja alkohola među mladima pod nazivom ”Cuga je tuga”.

Namjera je ove kampanje potaknuti vlasnike i zaposlenike trgovina i ugostiteljskih objekata na potpunu primjenu zakonskih mjera o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima. Glavni cilj kampanje je smanjiti dostupnost alkohola maloljetnicima.

– Alkohol ne piju svi mladi, konzumira ga manji broj, ali i taj broj je zabrinjavajući i naša je odgovornost na tu pojavu reagirati ne samo ovom kampanjom, već i promovirajući pozitivne primjere i zdrav način življenja i odrastanja; to ne možemo sami, to možemo jedino u suradnji sa školama, drugim ustanovama i institucijama. Poseban poziv upućujemo roditeljima i upozoravamo ih da osobitu pozornost posvete djeci, njihovim izlascima, mjestima na koja izlaze, s kim se druže, kada dolaze kući i u kakvom stanju – rekao je na predstavljanju kampanje gradonačelnik Dražen Barišić.

Načelnik velikogoričke Policije, Evelin Mustapić, rekao je kako su protekloj godini dva ugostiteljska objekta sankcionirana zbog prodaje alkohola maloljetnicima, te da dodatan problem predstavlja to što često starije osobe maloljetnicima kupuju alkohol.

Arijana Mataga Tintor, stručna savjetnica za djecu i mlade pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj predstavila je sljedeće korake u provedbi kampanje. Prvi od njih bit će pismo svim trgovcima i ugostiteljima u kojima će ih se pozvati na suradnju i podsjetiti na važnost poštivanja zakona (zabrana točenja i prodaje alkohola maloljetnicima).