Holding ide u novo zaduženje od 900 milijuna kuna

Ivan Tolić

Autor: Sanjin Španović 5/21/2010 11:26

Zagrebački holding nema druge nego se dodatno zadužiti i do za otprilike 900 milijuna kuna, tek sada su priznali u Upravi gradske tvrtke. Odugovlačenjem i neodlučnošću oko ovih mjera Uprava Holdinga na čelu sa Ivo Čovićem nanjeli je tako dodatnu štetu tvrtci, slažu se ekonomski stručnjaci s kojima smo razgovarali.

Planove za ovo zaduživanje kojem bi se namirilo gotovo pola od svih ukupnih investicija za ovu godinu za koje nema predviđenih sredstava, te sredilo tekuće poslovanje u Holdingu imaju još od kraja prošle godine.

-.--.-Šukanja o kreditu neutemeljena?!

Početkom ove godine portal Zagrebancija.com otkrio je te planove i objavio kako će kredit iznositi milijardu kuna.

– Još nismo odlučili hoćemo li kredit tražiti na domaćem ili inozemnom tržištu. To će naravno ovisiti o uvjetima koje ćemo dobiti na tim tržištima. No, ono što smo odlučili jest da je podizanje kredita jedini način kojim možemo pokriti svoje financijske obveze – rekao nama je tada naš sugovornik blizak Čovićevoj upravi.

Kada smo to objavili Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga urgentno je poslao demantij. Tvrdio je kako Holding neće dizati kredit.

– Ne planiramo nikakva zaduženja – kratko je tada rekao Viro koji je tada navode jednog od zaposlenika u Upravi Holdinga nazvao neosnovanim i neutemeljenim.

‘Bilo bi dobro ponovno izdati obveznice’

Danas, skoro pola godine poslije ti neosnovani i neutemeljeni navodi postali su realnost.

Na jednom nedavnom druženju sa novinarima Ivo Jelušić, danas predsjednik Skupštine Holdinga otkrio je kako je Holdingu potreban novi kredit od oko 900 milijuna kuna. Isto misli i danas, a ponovio je jučer i u emisiji Svakodnevnica na OTV-u.

-.-Marko Lukunić/PIXSELL-.-Ivo Jelušić– Čekamo da nam Uprava sve obrazloži i predloži konačan iznos. Jedna od boljih opcija zaduživanja bi bilo ponovno izdavanje obveznica, ali do konačne odluke čekamo prijedlog Uprave – rekao je Jelušić.

‘Kredit je trebalo dići početkom godine’

Dvojica profesora s Ekonomskog fakulteta složili su se kako je Uprava Holdinga ovim potezom pokazala svoju površnost.

Smatraju kako bi bilo bolje da su odmah početkom godine dignuli kredit o kojem su tada razmišljali.

– Kriza početkom ove godine nije bila toliko velika kao sada. Isto tako neće biti velika kao na jesen. Zato kredit treba uzimati odmah i ne čekati nikakve kreditne rejtinge. Da su uzeli početkom godine situacija bi ima bila puno bolja, pogotovo ako će ići sa ukidanjem besplatnog prijevoza studentima i đacima. Taj novac koji bi im sjedao od prodanih pokaza lako bi preusmjerili na rate kredita. Sada im je situacija puno složenija – složili su se naši sugovornici koji su molili za anonimnost obzirom na činjenicu da je Ivo Družić, predsjednik NO Holdinga njihov dobar kolega.