U Centru za zdravlje mladih otvoreno Savjetovalište za poremećaje prehrane djece

Grad Zagreb je u okviru Savjetovališta za poremećaje prehrane školske djece i studenata u Centru za zdravlje mladih proširio usluge dodavši kineziološko i nutricionističko savjetovanje.

FOTO: Zagrebancija.com

Mladi se danas, suočavaju s brojnim problemima i izazovima. Potrebno je više nego ikada prije, angažirati se oko njihovog zdravlja i napretka, a upravo u tome pomaže Centar za zdravlje mladih u Zagrebu u kojem su, u okviru Savjetovališta za poremećaje prehrane školske djece i studenata, proširene usluge na kineziološko i nutricionističko savjetovanje.

FOTO: Zagrebancija.com

– Kroz naše savjetovalište prošle su već tisuće mladih i roditelja, naš je primarni posao raditi na promicanju svjesnosti o važnosti zdravih načina života, prevenciji bolesti, ali i pružanju podrške i tretmanu u onim situacijama kad je to potrebno. Sve naše usluge su besplatne, plaćene su iz proračuna Grada Zagreba, djelomično ugovorene i kroz posebni program Ministarstva zdravstva. Nažalost, mislim da smo svi svjesni da su te potrebe u porastu i da je svaka podrška vrijedna – rekla je voditeljica Centra za zdravlje mladih Ella Selak Bagarić.

FOTO: Zagrebancija.com

Za pomoć u Centru za zdravlje mladih nije potrebna nikakva uputnica liječnika.

– I to je zapravo jako važno, roditeljima i djeci, što se zapravo pomaže da pređemo sve ove prepreke koje se odnose na stigmatizaciju traženja pomoći, ali zapravo vidite i sami da je prostor vrlo neformalan, naši zaposlenici ne nose kute, trude se čuti njihov glas i odgovoriti na potrebe djece – rekla je Selak Bagarić.

Na projekt se osvrnuo i prvi čovjek metropole Tomislav Tomašević.

FOTO: Zagrebancija.com

– Moram reći da su ova zgrada i ovaj projekt jedinstveni u Hrvatskoj. Ne postoji ništa slično u RH kada je riječ o zdravlju mladih i na to smo jako ponosni jer Zagreb treba biti predvodnik u ovakvim projektima. Drago mi je da su ovakvi projekti, koji su krenuli prije nekoliko godina, prepoznati na razini cijele Hrvatske. Ministarstvo zdravstva je po uzoru na ovaj projekt odlučilo da se i slični pokrenu u drugim većim hrvatskim gradovima, a do tada mi ovaj projekt unaprjeđujemo, nastavljamo, povećavamo i stavljamo ljestvicu da se unaprijedi zdravstveni sustav i za druge hrvatske gradove – rekao je Tomašević.

Prema istraživanju HZJZ-a, u Hrvatskoj 36% djece dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Grad Zagreb je u okviru Savjetovališta za poremećaje prehrane školske djece i studenata u Centru za zdravlje mladih proširio usluge dodavši kineziološko i nutricionističko savjetovanje.

FOTO: Zagrebancija.com

– Više od jedne trećine djece od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu. To je alarmantno. I zato ova današnja nova usluga kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja koja će savjetovati besplatno djecu i roditelje za poremećaje u prehrani jest jako bitna. Nadam se da će i drugi gradovi uvoditi ovakve pilot projekte u svojim gradovima – komentirao je gradonačelnik.

FOTO: Zagrebancija.com

Nositelj provedbe aktivnosti kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja je Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb-Istok.

Podsjećamo, Grad Zagreb je u Centru za zdravlje mladih od siječnja 2022. uveo niz besplatnih zdravstvenih usluga koje se provode bez uputnice, uključujući savjetovalište za mentalno zdravlje mladih, besplatne ginekološke preglede za studentice, besplatna anonimna testiranja na HIV i AIDS, savjetovalište za mlade osobe s invaliditetom, mobilne psihologe za podršku školama, individualne i grupne tretmane psihologa, podršku u učenju, te usluge online savjetovanja.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA