U 2021. niti jedna zemlja nije ispunila standarde WHO-a o kvaliteti zraka

Bangladeš i dalje najzagađenija zemlja, New Delhi najzagađeniji glavni grad

Niti jedna zemlja u svijetu nije ispunila standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kvaliteti zraka u 2021. godini, pokazalo je to istraživanje o onečišćenju zraka u 6475 gradova svijeta, a smog je čak i pojačan u nekim regijama nakon smanjenja zagađenja povezanog s pandemijom covida-19.

Po preporuci WHO-a prosječna godišnja očitanja malih i po zdravlje opasnih čestica, poznatih kao PM2.5, ne bi trebala biti viša od pet mikrograma po kubnom metru nakon što je zdravstvena organizacija prošle godine promijenila svoje smjernice. U čak 93 grada razina PM2.5 čestica deset je puta veća od preporučenih vrijednosti.

“Brojne su zemlje koje čine velike korake u smanjenju štetnih čestica”, rekla je Christi Schroeder, voditeljica IQAirova odjela za kvalitetu zraka.

“Kina je godinu započela vrlo velikim brojkama, no one se s vremenom postupno smanjuju. No postoje brojna mjesta u svijetu gdje je situacija znatno gora.”

Bangladeš i dalje najzagađenija zemlja, New Delhi najzagađeniji glavni grad. Ukupna razina onečišćenja zraka tijekom 2021. pogoršala se u Indiji, a New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu, pokazuju podaci, Čad je zauzeo neslavno drugo mjesto nakon što su u studiju prvi put uključeni podaci o onečišćenju zraka u toj afričkoj državi. Hotan je pao je na treće mjesto na popisu najzagađenijih gradova na svijetu, a pretekli su ga Bhiwadi i Ghaziabad, oba u Indiji.